Tot el poder per al Morena de López Obrador

L’aspirant esquerrana Claudia Sheinbaum, del Moviment de Regeneració Nacional, fundat pel president sortint, va superar fins i tot les expectatives i va doblar en suports la seva rival de centredreta, Xóchitl Gálvez. Aquestes són algunes de les claus del seu triomf. 

Tot el poder per al Morena de López Obrador
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Mèxic, un país on la cultura masclista està molt arrelada, tindrà al capdavant de la presidència, per primera vegada en la seva història, una dona, Claudia Sheinbaum, l’aspirant del Moviment de Regeneració Nacional (Morena), el partit esquerrà fundat pel president sortint, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), que va polvoritzar les expectatives i va arrasar en els comicis presidencials de diumenge. Aquestes són algunes de les claus del triomf de la formació populista.

UN GRAN MARGE. "Sorprenent". Aquest va ser el qualificatiu que va dedicar la cadena CNN al triomf de Claudia Sheinbaum en les presidencials de Mèxic. No per inesperat, ja que gairebé totes les enquestes coincidien a avançar-lo, sinó pel marge percentual de 30 punts que la separava de la seva immediata rival, Xóchitl Gálvez en les dades de l’escrutini de vots ofert per l’Institut Nacional Electoral. Tots els sondejos indicaven una distància de dos dígits, en ocasions de fins a 20 punts, però mai de 30. "En tot moment es va dir que Sheinbaum guanyaria, però no per un marge superior al del seu mentor, AMLO", a qui les enquestes concedeixen un 60% d’aprovació entre els ciutadans, assenyala Dolia Estévez, una coneguda periodista mexicana.

TRIOMF GLOBAL. La capa hegemònica del Morena i els seus aliats, el Partit dels Treballadors (PT, de fèrria ideologia comunista) i el Partit Verd Ecologista de Mèxic (PVEM), s’estén entre les autoritats locals i regionals. Clara Brugada, l’aspirant del Morena a la direcció de la Ciutat de Mèxic, una plaça de gran importància per a l’oposició, va obtenir també la victòria amb un 52% dels vots, 14 punts per sobre del candidat de l’aliança opositora de tres partits.

També es dilucidaven en aquests comicis els llocs de governador de vuit estats federats. El Morena no només reté els executius de Chiapas, Morelos, Puebla, Tabasco i Veracruz, sinó que n’afegeix un altre que va arrabassar a l’oposició, la de Yucatán, en una disputada elecció en la qual el seu candidat, Joaquín Jesús Díaz Mena, es va imposar per vuit punts al seu rival, Renán Alberto Barrera Concha.

Notícies relacionades

CANVIS CONSTITUCIONALS. Gairebé tant com en el resultat de l’elecció presidencial, els ulls de periodistes i observadors electorals estaven posats en el resultat de les eleccions al Congrés de la Unió, el Parlament bicameral. I, d’acord amb els resultats oferts per l’Institut Nacional Electoral, a la Cambra de Diputats, el Morena, el PT i el PVEM, les tres formacions de la coalició victoriosa, obtindran entre 346 i 380 escons, i superaran la majoria qualificada de dos terços necessària per modificar la Constitució. Al Senat, la Cambra alta, els partits oficialistes obtindrien entre 76 i 88 escons, quan la xifra necessària per dotar-se d’una majoria qualificada és de 86.

De moment, Sheinbaum s’ha mostrat conciliadora i ha admès que molts mexicans no comparteixen el seu programa de Govern. "Respectarem les llibertats d’expressió, de premsa, de reunió... Som demòcrates i per convicció mai faríem un govern autoritari i repressor".