Ucraïna ataca per primer cop territori de Rússia amb les armes dels seus aliats

L’acció reivindicada per Kíiv destrueix dues llançadores d’un sistema antiaeri i danya un centre de comandància al nord de la ciutat de Bélgorod

Ucraïna ataca per primer cop territori de Rússia amb les armes dels seus aliats
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les Forces Armades d’Ucraïna van llançar dilluns un atac contra posicions militars en territori rus, el primer atac reivindicat per les seves autoritats des que més d’una dotzena d’aliats de l’OTAN van atorgar permís a Kíiv per utilitzar les seves armes contra objectius a l’altre costat de la frontera. "Un bonic incendi. És un (sistema antiaeri) S-300 rus. En territori rus", va confirmar després en el seu compte de Facebook la viceministra ucraïnesa per a la Reintegració dels Territoris Ocupats, Irina Versesxuk, acompanyant el missatge amb una foto d’una unitat d’equipament militar cremant. D’acord amb l’Institut per a l’Estudi de la Guerra, l’atac va destruir dues llançadores del sistema antiaeri rus S-300/400 i va danyar un centre de comandància situat a la campanya de Kisseliovo, un poble al nord de la ciutat russa de Bélgorod.

La posició colpejada es troba a uns 60 quilòmetres de la línia actual del front al nord de la província de Khàrkiv, on les tropes russes han pres algunes localitats amb la intenció aparent d’avançar cap a la seva capital. En l’atac s’haurien fet servir míssils Himars nord-americans, segons la mateixa font, i arriba només tres dies després que la Casa Blanca aixequés el veto a l’ús de les seves armes en territori rus, un anunci a què es va afegir també Alemanya. Altres països com el Regne Unit, el Canadà o França havien mogut fitxa prèviament en aquest mateix sentit. El permís de Washington va venir, no obstant, amb condicions. Els seus míssils només podran fer-se servir contra objectius militars que Rússia estigui utilitzant en la seva ofensiva de Khàrkiv i la seva autorització no inclou de moment els míssils de llarga distància Atacm, amb capacitat per arribar a objectius a uns 300 quilòmetres de distància.

Notícies relacionades

Revessos al Donbàs

Sota aquests paràmetres, els analistes dubten que Ucraïna sigui capaç d’alterar el curs de la guerra. "Per si sol no canviarà les regles del joc. És un additiu, un esteroide, una ajuda extra perquè Ucraïna pugui defensar-se", va dir a la CNN Mathieu Boulegue, analista del laboratori d’idees britànic Chatham House. Kíiv no només està atacant posicions a la província russa de Bélgorod. També una mica més al nord, a la de Kursk. Al Donbàs, no obstant, Rússia estaria aprofitant la concentració de forces ucraïneses al nord-est per guanyar terreny.

Temes:

OTAN Facebook