L’Estat va alertar de piratejos com el dirigit a Santa Bárbara

L’Institut Nacional de Ciberseguretat va avisar del risc d’atacs informàtics a firmes d’armament, com la que arregla els Leopard

L’Estat va alertar de piratejos com el dirigit a Santa Bárbara
1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Empreses espanyoles d’armament els productes de les quals s’envien a Ucraïna han sigut alertades per l’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) de la proximitat d’atacs informàtics contra les seves webs, segons van confirmar ahir a EL PERIÓDICO fonts pròximes a la investigació del sabotatge que està patint l’empresa GDELS (General Dynamics European Land Systems), matriu de la fabricant de blindats Santa Bárbara Sistemas.

L’organisme de seguretat informàtica va avisar en els últims dies de possibles incidents DDoS (de denegació de servei), els més bàsics dels atacs informàtics: acumulen milers de sol·licituds als servidors per col·lapsar pàgines web. La de GDELS continuava ahir caiguda, el tercer dia d’un ciberatac més ampli que va començar diumenge.

El sabotatge va ser anunciat i reivindicat pel grup rus de hackers NoName, al qual s’atribueix una gran proximitat al Kremlin. "Llancem els nostres míssils DDoS contra l’eurofòbica Espanya", van dir, mentre assetjaven les web de tres firmes aeronàutiques, algunes entitats públiques i el grup industrial que regenta Santa Bárbara. La firma és adjudicatària dels treballs de recuperació dels carros de combat Leopard que Espanya està donant a Ucraïna.

Notícies relacionades

Des de principis de setmana, aquest grup, que de vegades es presenta com "Russian Cyberarmy", ha reivindicat també atacs informàtics contra entitats sueques. En el cas espanyol, el servidor atacat està regentat per una firma informàtica amb seu a Las Rozas (Madrid).

Segons fonts de Santa Bárbara, el ciberatac "va ser detectat immediatament i no va comprometre els sistemes de l’empresa". El DDoS no té per objectiu robar informació, sinó paralitzar la web. Sovint, els seus autors només busquen la publicitat i "estendre un clima d’inseguretat".