Londres i París volen "estar a l’altura" dels aliats que van derrotar el nazisme

Els líders britànics aparquen la campanya per celebrar l’aniversari del Dia D amb Carles III / Macron avisa de l’augment dels "perills" a Europa

Londres i París volen "estar a l’altura" dels aliats que van derrotar el nazisme
4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Regne Unit i França van donar ahir el tret de sortida als tres dies de cerimònies pel 80è aniversari del Desembarcament de Normandia amb una crida a "estar a l’altura" i no oblidar la "valentia" i l’"esperit de sacrifici" dels soldats que van participar en l’alliberament d’Europa de l’ocupació nazi, un desembarcament que va suposar el principi del final de la Segona Guerra Mundial. Els missatges pronunciats a les dues vores del canal de la Mànega cobren especial rellevància en un moment en què la guerra és molt present al continent europeu, amb la invasió russa d’Ucraïna entrant en el seu tercer any, motiu pel qual el president rus, Vladímir Putin, no va ser convidat als actes de record.

Els principals líders polítics britànics van aparcar la campanya electoral per assistir a la celebració del Dia D a la ciutat de Portsmouth, al sud d’Anglaterra, des d’on van partir 160.000 homes aquell dia en direcció a les platges franceses. L’esdeveniment va estar presidit pel rei Carles III, que va fer tot el possible per assistir a l’acte malgrat el tractament contra el càncer que pateix, i va ser protagonitzat per alguns dels veterans de l’Exèrcit britànic que van participar en el desembarcament de les tropes aliades a la costa de Normandia el 6 de juny del 1944.

"Eternament en deute"

Carles III va honrar la memòria dels caiguts i va assegurar que el país estarà "eternament en deute" amb els soldats que van lluitar a la guerra. "Les històries de valentia, resistència i solidaritat que hem sentit avui i al llarg de les nostres vides no poden deixar de commoure’ns, inspirar-nos i recordar-nos el que devem a aquesta generació que ara es redueix tràgicament a tan pocs", va assegurar el monarca, acompanyat a l’escenari per la reina Camil·la. "És el nostre deure garantir que nosaltres i les generacions futures no oblidem el seu servei i el seu sacrifici per substituir la tirania per la llibertat", va afegir.

El rei va destacar la participació de les dones en la guerra –la tasca de les quals a les fàbriques d’armament i en els treballs de descodificació dels missatges encriptats alemanys van ser fonamentals–, així com la de soldats dels països de la Commonwealth i de diferents religions, entre ells musulmans, sikhs i hindús.

El príncep Guillem també va assistir a l’acte, en aquest cas sense la seva dona, Kate Middleton, que s’ha apartat de la vida pública mentre se sotmet al tractament contra el càncer que pateix. "Avui recordem la valentia dels que van creuar aquest mar per alliberar Europa, dels que van garantir l’èxit de l’operació Overlord i dels que van esperar la seva tornada sans i estalvis", va assegurar el príncep.

El d’aquest any serà un dels últims aniversaris que comptaran amb la participació de veterans de guerra, la majoria d’ells gairebé centenaris. Entre els assistents d’ahir hi havia Roy Hayward, que va participar en el desembarcament amb 19 anys i a qui van haver d’amputar la part inferior de les dues cames tres setmanes després arran d’un atac alemany. "Sempre m’he considerat un dels afortunats que van sobreviure", va assegurar moments abans de rebre una ovació del públic. "Avui represento els homes i dones que van deixar les seves vides en suspens per anar a lluitar per la democràcia en aquest país. Soc aquí per honrar la seva memòria i el seu llegat i per garantir que la seva història no s’oblidi mai".

La cerimònia, conduïda per la veterana actriu Helen Mirren, va estar carregada d’interpretacions, actuacions musicals i lectures de cartes enviades per soldats a les seves famílies hores abans de desembarcar a les platges de Normandia. El primer ministre, Rishi Sunak, va ser l’encarregat de llegir el missatge que el general Bernard Montgomery, comandant de les forces aliades el Dia D, va enviar a les tropes. "Amb el cor fort i amb entusiasme per la contesa, avancem cap a la victòria", va etzibar llavors el general als seus soldats. Entre els assistents a la grada hi havia el líder laborista, Keir Starmer, i el ministre principal d’Escòcia, John Swinney.

Actes a França

A la localitat bretona de Plumelec, a l’oest de França, el president francès, Emmanuel Macron, va elogiar l’"esperit de sacrifici" dels llibertadors durant un homenatge a la vintena de paracaigudistes francesos que van aterrar "al mig del dispositiu enemic per ajudar els resistents bretons, determinats i valents".

Notícies relacionades

"Estiguem a l’altura de la nostra herència de valentia", va instar Macron durant el seu discurs, abans d’assegurar que la joventut francesa té el "mateix esperit de sacrifici que la seva gent gran" i d’advertir d’un context actual en el qual "augmenten els perills" a Europa.

Les commemoracions continuaran avui a partir de les 7.25 hores, el moment exacte en què va començar el desembarcament a les platges normandes el 1944.

Temes:

El País