El conflicte del Pròxim Orient

Espanya s’afegeix al judici del Tribunal de l’ONU contra Israel per genocidi

Albares anuncia que la participació espanyola se centrarà en l’aplicació de les mesures cautelars, i no es posicionarà sobre el delicte 

És el primer país europeu a intervenir arran de la querella de Sud-àfrica

Espanya s’afegeix al judici del Tribunal de l’ONU contra Israel per genocidi
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Espanya intervindrà en el procediment que porta a terme el Tribunal Internacional de Justícia per la situació a Gaza. Serà el primer país europeu que ho faci després de la querella iniciada per Sud-àfrica i suposa un salt qualitatiu en les tensions diplomàtiques amb Israel. La decisió anunciada pel ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, tindria l’objectiu d’assegurar "que la pau torni a Gaza i a l’Orient Mitjà". Espanya no es posicionarà sobre el delicte de presumpte "genocidi" recollit en la demanda, ja que la seva participació se centrarà a donar suport al tribunal "en la seva interpretació de les mesures cautelars, aportant tots aquells elements que ajudin a aplicar-ho". El xoc diplomàtic amb Israel continua escalant després de les tensions generades pel reconeixement de l’Estat de Palestina.

La declaració d’intervenció en el procediment pretendria donar suport a l’aplicació de les mesures cautelars dictades, "especialment en la finalització de les operacions militars a Rafah perquè torni la pau, en els obstacles a l’entrada d’ajuda humanitària i la destrucció d’infraestructures civils". El Govern feia prop d’un mes que sospesava fer aquest pas, que va anunciar a només tres dies de les eleccions europees. Sobre el delicte del genocidi, "aquesta és la tasca del tribunal i Espanya donarà suport a la decisió", va aclarir Albares a preguntes dels mitjans.

Diferents membres del Govern sí que han acusat obertament Israel d’estar cometent un genocidi a Gaza. La titular de Defensa, Margarita Robles, es va referir a l’ofensiva militar a Gaza com un "autèntic genocidi", mentre que la vicepresidenta tercera i candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, ha insistit en diferents entrevistes que s’està cometent un "genocidi del poble palestí". A Exteriors emmarquen aquestes declaracions com a opinions personals. El mateix Albares va evitar posicionar-se sobre si comparteix aquestes acusacions, adduint que "el ministre d’Afers Exteriors no està per donar les seves opinions personals". La posició avui dia del Govern, segons va assenyalar, "és la intervenció en aquesta demanda". Per tant, si finalment el Tribunal de l’ONU conclou que s’està perpetrant una ofensiva amb la intenció de destruir, totalment o parcialment, un grup nacional, ètnic, racial o religiós, l’Executiu ho assumirà i actuarà per aplicar la sentència.

Sánchez insta a actuar

Aquesta decisió no forma part de la resposta "ferma i coordinada" que va anunciar el titular d’Exteriors arran del que va qualificar de propagació de "notícies falses infames" per part del seu homòleg israelià, així com per la seva represàlia consular després del reconeixement per part d’Espanya de l’Estat palestí. Sobre la prohibició d’Israel a Espanya de prestar serveis consulars als palestins, Albares sí que es va referir a la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques i va denunciar "qualsevol obstrucció a la feina normal".

Poques hores després que el ministre d’Exteriors anunciés la decisió d’Espanya d’afegir-se a la causa oberta per Sud-àfrica contra Israel davant el Tribunal Internacional de Justícia per presumpte genocidi, el president del Govern, Pedro Sánchez, va demanar a "tots" els països que facin el mateix pas de manera "urgent".

Segons el cap de l’Executiu, aquesta és la millor manera de pressionar perquè el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, compleixi les mesures cautelars aprovades pel tribunal de l’ONU. El 24 el maig passat, l’organisme internacional, en una resolució que s’ha d’acatar obligatòriament, va ordenar l’aturada "immediata" de l’operació militar sobre Rafah.

Notícies relacionades

"Davant l’incompliment del Govern de Netanyahu de la petició del Tribunal Internacional de Justícia d’aturar la guerra, intervenim en el procediment iniciat per Sud-àfrica. És urgent que tots recolzem el Tribunal perquè es compleixin les mesures cautelars. És el màxim òrgan judicial d’un sistema internacional basat en regles. Espanya es mantindrà al costat correcte de la història", va assenyalar Sánchez a Madrid, durant la clausura de l’Assemblea General de la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES).

En un moment en què la relació amb Israel es troba en hores baixes, la decisió d’afegir-se al procediment al Tribunal de l’ONU probablement contribuirà a augmentar l’actual tensió. Sánchez, en qualsevol cas, va evitar parlar de "genocidi" a Gaza. "Espanya manté la seva aposta per la convivència i la pau a Ucraïna i a Palestina. Per això hem reconegut l’Estat de Palestina, per contribuir a una solució de pau. Reiterem la condemna absoluta als atemptats de Hamàs i exigim l’alliberament incondicional de tots els ostatges", va concloure Sánchez.

Temes:

Gaza Govern Israel