El conflicte del Pròxim Orient

L’Exèrcit israelià mata 35 palestins al bombardejar una escola a Gaza

La instal·lació es trobava al camp de refugiats de Nuseirat i pertanyia a les Nacions Unides 

La meitat dels morts eren nens

Borrell demana una investigació sobre l’atac, que es va executar sense cap avís a la població

L’Exèrcit israelià mata 35 palestins al bombardejar una escola a Gaza
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

L’horror no abandona la Franja de Gaza. Ahir al matí Israel va bombardejar una escola de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina(UNRWA, per les sigles en anglès) al camp de refugiats de Nuseirat, al centre de l’enclavament. A l’escola hi havia 6.000 persones desplaçades intentant, en va, trobar un refugi. Almenys 35 gazians, la meitat nens, van morir com a resultat de l’atac israelià, segons el cap de la UNRWA, Philippe Lazzarini. El Govern de Hamàs a la Franja va elevar el balanç a 40 morts, entre ells 14 nens i 9 dones. Els morts i els ferits van desbordar l’hospital Al-Aqsa, al centre de l’enclavament, "que és ple de pacients ferits, tres vegades més que la seva capacitat clínica", va dir Ismail al-Zawabta, portaveu de l’oficina de mitjans del Govern de Gaza.

Després de l’atac, els cossos de cinc nens, reduïts a trossos, cabien en una sola bossa traslladada en ambulància fins al centre mèdic, segons periodistes locals. A les portes de l’hospital, completament desbordat, es van col·locar els cadàvers dels palestins morts coberts amb mantes o en borses blanques perquè els familiars els poguessin reconèixer. Els serveis de la defensa civil de Gaza van passar hores buscant supervivents i cossos enmig de la runa. Mentre aquests funcionaris removien la pols i les restes de sang ja tenyien les pertinences dels morts, algunes famílies, sense un altre lloc per anar, van tornar a buscar refugi a les parts que encara no havien caigut de l’escola.

La justificació

L’Exèrcit israelià es va justificar dient, sense aportar proves, que l’escola amagava "terroristes que van participar en l’atac assassí contra comunitats del sud d’Israel el 7 d’octubre, els quals van ser eliminats". "Fa poc, avions de combat, dirigits per la intel·ligència de les forces de defensa d’Israel i el Shin Bet, van portar a terme un atac precís contra un complex de Hamàs incrustat dins d’una escola de la UNRWA a l’àrea de Nuseirat", va confirmar en un comunicat militar al matí. Israel va assegurar que "es van prendre mesures per reduir el risc de fer malbé civils no involucrats" i que es tractava d’una operació "precisa" contra entre 20 i 30 combatents de Hamàs i del gihad islàmic suposadament reforçats a la zona. Hamàs va titllar aquesta presumpta presència d’"invenció".

Per la seva banda, el Govern gazià va qualificar l’agressió contra l’escola Al-Sardi com un "crim que avergonyeix la humanitat". "Aquesta horrible massacre comesa per l’ocupació israeliana és una prova clara de genocidi i neteja ètnica contra civils, incloent-hi dones i nens, i persones desplaçades a la Franja de Gaza", va dir Al-Zawabta als periodistes des de l’hospital Al-Aqsa. "L’ocupació utilitza mentides a l’opinió pública a través d’històries falses i inventades per justificar el brutal crim que va portar a terme contra desenes de desplaçats", va denunciar l’agència de notícies Reuters.

Sense previ avís

El cap de política exterior de la UE, Josep Borrell, va demanar una investigació sobre l’atac israelià a l’escola de la UNRWA, que, al seu torn, va informar que no va rebre cap advertència prèvia sobre aquest atac. Tampoc no van rebre cap avís els 6.000 desplaçats instal·lats al complex, que ha patit el mateix destí que els altres, fins ara, 180 centres de la UNRWA atacats pels israelians.

Notícies relacionades

Aquest atac se suma als vuit mesos de guerra contra Gaza, que ha matat més de 36.580 gazians i n’ha ferit 83.000 més, afegits als 10.000 desapareguts que es creu que hi ha sota la runa. Durant els últims dies, ha tengut lloc una intensificació dels bombardejos de les forces israelianes sobre l’enclavament, malgrat que els Estats Units i els mediadors miren d’avançar en un esforç per assegurar un acord d’alto el foc. El dia abans, el personal de Metges sense Fronteres ja va descriure que l’hospital d’Al-Aqsa estava en una "situació apocalíptica". "L’olor de sang a la sala d’urgències de l’hospital aquest matí era insuportable. Hi ha gent tirada per tot arreu, a terra, a fora... Estaven portant cadàvers en bosses de plàstic. La situació és aclaparadora", va dir el seu representant, Karin Huster, després que arribessin 70 morts i més de 300 ferits en només unes hores.

Mentre els gazians continuen morint a desenes a l’enclavament palestí, els mediadors impulsen esforços per aconseguir un acord que pari els atacs. Dimecres, el director de la CIA, William Burns, va ser a Doha per discutir la proposta de treva en tres fases promocionada la setmana passada pel president nord-americà, Joe Biden, que implica un alto el foc inicial de tres setmanes. Però el ministre de Defensa d’Israel, Yoav Gallant, va tornar menystenir aquesta idea i va defensar que els combats no s’aturarien.

Temes:

Gaza Govern Israel