Guterres: "50.000 nens necessiten tractament per fam a Gaza"

Espanya mobilitzarà un paquet extra de 16 milions d’ajuda humanitària per a la Franja

Guterres: "50.000 nens necessiten tractament per fam a Gaza"
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Més de 50.000 nens necessiten urgentment medicaments per tractar els efectes de la fam severa que pateix Gaza, segons les Nacions Unides. La situació d’entrada d’aliments ha empitjorat des que l’Exèrcit israelià, desatenent les ordres del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia, va envair Rafah, al sud de la Franja, i va prendre el control del pas amb Egipte.

L’alerta humanitària la va llançar ahir el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en la conferència internacional Resposta humanitària urgent per a Gaza, que se celebra al mar Mort, al sud-oest de Jordània. La situació és d’"horror", va dir Guterres. A la reunió, organitzada per Jordània, Egipte i les Nacions Unides, hi van assistir caps d’Estat i representants governamentals de 75 països, inclosa Espanya, amb el president Pedro Sánchez i el seu ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, al capdavant. L’objectiu és acordar "passos pràctics" per a l’entrega d’ajuda "de manera immediata, adequada i sostenible" a Gaza. Els països assistents han ofert ajuda aèria per helicòpter, vaixells plens d’aliments, hospitals de campanya i evacuació de nens ferits. Però tot ha d’esperar que Israel i Hamàs aturin els combats.

Allà, Sánchez va anunciar un paquet extra de 16 milions d’ajuda humanitària per a Gaza. "Aquesta reunió es produeix en un moment crucial. La situació és més greu que mai. La tragèdia s’està desenvolupant no gaire lluny d’on som. Acollim positivament la resolució del Consell de Seguretat de proposta dels Estats Units per a l’alto el foc", va dir durant la seva intervenció. Dilluns es va aprovar una resolució en suport a la proposta de treva del president nord-americà, Joe Biden. La decisió, aprovada per 14 vots a favor amb l’única abstenció de Rússia, demana un alto el foc i l’intercanvi d’ostatges i presoners, a més de garantir l’accés d’ajuda humanitària suficient i sostenible a totes les parts.

"Ho hem demanat durant mesos. Instem Hamàs i Israel que actuïn de manera responsable i aprofitin l’oportunitat que ens brinden els esforços dels EUA, Qatar i Egipte", va remarcar Sánchez en presència del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken.

Notícies relacionades

Diners espanyols nous

Espanya ja va triplicar el seu suport econòmic a Palestina el 2023 fins a arribar als 50 milions d’euros en ajuda humanitària i finançament per al desenvolupament. En els últims mesos s’hi han destinat 23,5 milions d’euros, als quals se sumaria la quantitat actual; diners nous, de l’AECID, van confirmar des de Moncloa. El president va demanar que totes les parts en conflicte compleixin el Dret Internacional Humanitari i respectin la resolució del Tribunal Internacional de la Haia, perquè "són vinculants per a tots els membres".

Temes:

Gaza Israel