Zelenski adverteix de l’"amenaça" del populisme prorús a Europa
L’ultra AfD i el partit de Wagenknecht abandonen la sessió del Parlament alemany durant el discurs del president ucraïnès
"L’avenç del populisme prorús és un perill no només per a Ucraïna, sinó per a tot Europa", va afirmar ahir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, des de Berlín, on va assistir a la Conferència per a la Reconstrucció d’Ucraïna (URC, en les seves sigles en anglès). Va llançar aquesta advertència en una roda de premsa juntament amb el canceller alemany, Olaf Scholz, per comprovar poc després davant el Parlament federal (Bundestag) fins a quin punt el suport al seu país flaqueja quan entren en joc l’extremisme dretà o el populisme d’esquerres. A l’hemicicle alemany es va formar una aliança fins ara inèdita entre diputats de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) i de l’esquerra populista de Sahra Wagenknecht. Simplement van abandonar la sessió en la qual Zelenski era l’orador d’honor.
AfD, partit que va obtenir un 16% en els comicis europeus i va ser la segona força a Alemanya, és una formació amb vincles reconeguts i altres de més inconfessables amb el Kremlin. S’oposa sistemàticament als subministraments d’armes a Kíiv, ha sigut sancionat per donatius de procedència presumptament russa i està sota sospita de servir a la desinformació de Moscou. El partit de Wagenknecht, en l’altre extrem de l’espectre polític, rebutja així mateix els suports a Ucraïna. Les eleccions europees eren la seva estrena a les urnes i va aconseguir un 6,6% dels vots.
"Per sobre dels nostres dissensos polítics, la majoria dels partits alemanys, com la majoria dels del conjunt de l’Eurocambra, són ferms partidaris del suport a Ucraïna", va apuntar Scholz al costat de Zelenski, qui va recordar que Alemanya és el primer contribuent europeu a la defensa del seu país.
Zelenski va acudir a Berlín no només per pronunciar davant el Bundestag un dels seus emotius discursos i demanar més suport davant Rússia. També va encapçalar la delegació ucraïnesa en l’URC, la tercera conferència orientada a la reconstrucció des de l’inici de la invasió russa, el febrer del 2022. A aquesta cita seguirà la cimera del G-7 a Itàlia, a la qual assisteix com a convidat de les set grans potències occidentals, i finalment la conferència de pau que tindrà lloc a Suïssa, dissabte i diumenge.
Adhesió a la UE
En la conferència berlinesa va recollir el suport de la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, que va recordar que Ucraïna "ha complert tots els passos" als quals s’ha compromès i que, per tant, haurien d’iniciar-se a finals de juny les negociacions per a la seva adhesió a la UE. Contra aquest propòsit declarat de Von der Leyen s’oposa el veto d’Hongria. Budapest ho justifica al·ludint que Ucraïna ha "de restaurar" primer els drets de la minoria magiar. Sota aquesta explicació es percep la mà del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, gran aliat europeu de Vladímir Putin.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034