El G7 debat entregar a Ucraïna una part dels actius russos congelats

Itàlia desplega 7.000 agents, talla carrers i fins i tot restringeix banyar-se al mar a prop de la reunió, en una regió allunyada dels centres de poder

Joe Biden, ahir a l’arribar a Itàlia amb l’Air Force One. | ALEX BRANDON / EFE

Joe Biden, ahir a l’arribar a Itàlia amb l’Air Force One. | ALEX BRANDON / EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La letàrgica regió de la Pulla, tan distant fins i tot dels centres del poder italià, assisteix aquests dies amb cert enuig als preparatius del desembarcament de líders mundials que participen en la cimera anual del Grup dels Set (G7).

El desplegament, com ja és habitual en reunions d’aquest tipus, ha sigut d’una espectacularitat cinematogràfica. Abans fins i tot que arribessin els mandataris, desenes de carrers van ser tallats, es van prohibir els banys al mar i es va restringir l’accés a una àmplia zona entre les ciutats de Bríndisi i Bari, el lloc elegit per la primera ministra italiana i presidenta de torn del bloc, Giorgia Meloni, per impressionar els seus col·legues.

Més de 7.000 agents –entre ells, policies, militars, bussejadors i funcionaris d’intel·ligència– que, han costat almenys 25,7 milions d’euros segons fonts italianes, vetllaran pels líders i les seves delegacions en els tres dies, a partir d’avui, de la seva estada. Una altra de les peculiaritats logístiques d’aquesta reunió és que els 1.600 periodistes acreditats han sigut instal·lats en un centre de premsa a més de 60 quilòmetres de distància de Borgo Egnazia, sense que cap queixa dels cronistes suscités per ara particulars sobresalts de l’organització. Es desconeix, de moment, com i quan els mandataris i els periodistes es podran veure les cares, ja que la presidència italiana manté cert secretisme fins i tot sobre la celebració de les rodes de premsa habituals.

En qualsevol cas, el tret de sortida del programa públic serà avui a les onze del matí amb una discussió sobre Àfrica, el canvi climàtic i el desenvolupament. La conversa després es dirigirà a la guerra d’Israel a Gaza abans de dues sessions dedicades a Ucraïna, per continuar divendres amb un debat sobre immigració, Àsia (llegiu la Xina) i seguretat econòmica. És l’agenda de les delegacions dels 12 països convidats, les cinc organitzacions internacionals (ONU, FMI...) i el papa Francesc. Aquest últim, que hi acudeix per parlar d’intel·ligència artificial, va anunciar ja dimarts passat que "sis o set" líders han demanat cita per parlar amb ell.

Rússia i la Xina, les absències

Notícies relacionades

Dos grans països també estaran presents en aquesta cita sense ser-hi: la Xina i Rússia. L’assumpte dels russos és ja conegut: el que s’espera és que el G7 arribi finalment a un acord per entregar a Ucraïna almenys una part dels actius russos congelats per les sancions. Fonts europees explicaven aquesta setmana que la xifra que s’estudia seria majúscul (al voltant de 50.000 milions de dòlars). En canvi, el de la Xina s’anuncia més complicat: un dels principals temes sobre la taula de les potències del bloc és la sobreproducció xinesa, és a dir, com frenar-la.

Altres motius també poden fer descarrilar la cimera. Un és el president argentí, Javier Milei, que coincidirà amb una de les seves antítesis, el brasiler Luiz Inácio Lula da Silva. Així i tot, aquestes inquietuds pot ser que siguin totalment desconegudes per a la població local. En bars i cafeteries de Bari, la notícia que més es comenta aquests dies és sobre les eleccions, que, a més d’europees, aquí també han sigut municipals. La raó és que la ciutat haurà de continuar un temps més sense alcalde; el resultat electoral exigeix un segon torn.