Charles Michel: "Confio que ara tots els països de la UE recolzin el pacte"

El president del Consell Europeu va participar ahir, juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en representació de la UE, a les principals taules de debat del primer dia de la cimera del G-7 a la Pulla (Itàlia). Abans, va concedir una entrevista a un petit grup de periodistes europeus.

 «La guerra a Gaza s’ha de parar ja. És positiu que hi hagi una proposta de Biden»

Charles Michel: "Confio que ara tots els països de la UE recolzin el pacte"
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

¿Quina era la discussió sobre els actius russos en el G-7?

El primer que vull recordar és que, des de l’inici d’aquesta invasió a gran escala d’Ucraïna, hem deixat molt clar que Rússia seria responsabilitzada per la seva agressió. Jo mateix he fet declaracions de suport a la idea que havíem d’apuntar a aquests actius congelats però sabia que seria difícil perquè hi havia algunes qüestions de dret internacional i financeres. Per això també la Comissió Europea va elaborar algunes mesures més concretes i vam fer alguns avenços, cosa que va demostrar que era possible fer-ho amb el G-7, amb els nord-americans, per millorar les nostres mesures i que s’entregui més diners i més ràpid a Ucraïna. Perquè ells necessiten els diners ja.

¿Però aquests 50.000 milions de què es parla reemplaçarien el fons de 3.000 milions d’euros anuals per a Ucraïna del fons recentment creat per la UE amb diners procedents dels beneficis que generen els actius russos congelats?

S’afegeix als 100.000 milions d’euros que [la UE] ja ha destinat a Ucraïna des de l’inici de la guerra.

¿El preocupa que després de l’acord aconseguit al G-7 hi hagi països de la UE que no hi estiguin d’acord?

Vaig intentar triar bé les paraules per expressar-me sobre aquesta qüestió. Em sento confiat, molt confiat, que el pacte sigui recolzat per tots els països de la UE, perquè hem estat en contacte proper amb tots els caps d’Estat i els seus equips perquè aquests no es vegin sorpresos per aquesta proposta.

¿Hi ha la possibilitat que s’iniciïn les negociacions per a l’adhesió d’Ucraïna a la UE durant la seva presidència?

Això és el que espero, però encara estem preparant les reunions amb els països membres, fins i tot amb els que són una mica més reticents. Estem intentant desminar el debat polític.

¿Hongria serà un problema?

No és un secret. En el passat vam haver d’aclarir alguns punts amb Hongria però sistemàticament hem aconseguit prendre decisions.

Parlem de Gaza. Ara mateix hi ha una nova proposta d’alto el foc.

Acabo de tornar de Jordània, on he participat en la iniciativa llançada pel rei de Jordània, Egipte i l’ONU. Des del nostre punt de vista, i això es reflectirà en els debats d’avui, hi ha tres grans prioritats. La primera és que la guerra s’ha de parar ja. Per això és positiu que s’hagi aprovat una resolució [al Consell de Seguretat] de l’ONU. És positiu que hi hagi una proposta de Biden. Estem posant pressió perquè s’implementi aquesta proposta per a un alto el foc immediat, el final de la guerra, i l’alliberament de tots els ostatges. El segon és que hi ha una catàstrofe humanitària i això no és acceptable. [...] No acceptem dobles estàndards i per això hem de posar aquesta màxima pressió per a l’accés humanitari [d’ajuda a a Gaza]. Mentre parlem hi ha més de 17.000 infants separats dels seus pares, molts són orfes. Això és terrible. I tres, la solució dels dos Estats i el procés de pau. [...] Per descomptat la situació és difícil, però ara veiem una oportunitat [...] i veiem que els països àrabs estan treballant molt per a una proposta concreta. Això és important perquè aquesta guerra afecta molts civils [pel conflicte israeliano-palestí], però també té altres conseqüències, com la polarització que es viu a Europa.

Notícies relacionades

Hi ha algunes formacions d’extrema dreta amb una bona relació amb Netanyahu. ¿Quina és la seva anàlisi?

És un molt bon punt i no subestimo el resultat electoral, i crec que està en l’interès del Consell Europeu dir quines seran les orientacions per al futur. [...] Por això hem insistit des del Consell Europeu que [s’ha de respectar] la llei internacional, no hi ha dobles estàndards, aquests són principis bàsics, i confio que els líders es mantindran en línia amb aquests principis. Afrontem dues grans crisis, Ucraïna, que és una amenaça directa per a l’estabilitat d’Europa i a nivell mundial, i tenim alhora aquesta tràgica situació al Pròxim Orient, i crec que hem d’ajustar-nos als principis, sense inconsistències.

Temes:

Gaza Crisi G-7