Condemnada a 5 anys de presó una cèlebre activista del Me Too a la Xina

El tribunal considera culpable d’"incitar a la subversió del poder estatal" Huang Xueqin, que va donar veu a víctimes d’assetjament

Huang Xueqin

Huang Xueqin

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una prominent feminista i pionera del moviment Me Too a la Xina va ser condemnada ahir a cinc anys de presó en un cas que revela el minvant espai del qual disfruta l’activisme social. Un tribunal de la ciutat del sud de Canton va trobar culpable Huang Xueqin d’"incitar a la subversió contra el poder l’Estat". Pel mateix delicte ja va ser condemnat a tres anys i mig el seu amic, Wang Jianbing, defensor dels drets laborals de les classes més desfavorides. El Ministeri d’Exteriors va explicar en la seva roda de premsa diària que "la Xina s’oposa que cap país o organització desafiï la seva sobirania judicial".

Governs estrangers i organitzacions internacionals han demanat durant anys l’immediat alliberament de tots dos. El cas acumula indicis inquietants. Gairebé mil dies després de la seva detenció va necessitar el tribunal per emetre una sentència molt severa fins i tot per als estàndards nacionals. Els acusats van estar incomunicats i han patit intensos interrogatoris. Cap periodista ni organització internacional va poder entrar al judici, que va ser a porta tancada. El poc que ha transcendit és que tots dos es van declarar innocents i apel·laran. "Utilitzar l’excusa de la seguretat nacional per suprimir l’activisme social és un mal senyal que nega el valor de la justícia social i rebutja les veus moderades de la societat civil", va dir un amic dels condemnats al diari hongkonguès South China Morning Post.

Huang, de 36 anys, ha exercit el periodisme durant més d’una dècada. Va escriure sobre l’assetjament sexual que havia patit i va dirigir una enquesta entre 255 periodistes dones que va revelar que el 80% havia passat per episodis similars. El 2018 va liderar la investigació sobre els abusos d’un professor universitari sobre les seves alumnes en un cas que va rebre l’atenció pública i va estimular una cascada de denúncies similars arreu del país. Molts situen allà la gènesi del Me Too a la Xina.

Notícies relacionades

"Provocar problemes"

Huang ja va ser detinguda el 2019 a la ciutat de Canton quan es dirigia a estudiar un màster sobre Drets Humans a la veïna Hong Kong. Va ser acusada de "provocar problemes", una fórmula habitual contra l’activisme, però va ser alliberada tres mesos després, sense judici. Dos anys després va ser arrestada de nou quan es dirigia al Regne Unit per estudiar un màster en el qual havia sigut becada.

Temes:

Xina Hong Kong