Govern ultraconservador

El Senat argentí aprova per un vot la llei per a les reformes de Milei

"És el primer pas cap a la recuperació de la nostra grandesa", assenyala l’Executiu

El Senat argentí aprova per un vot la llei per a les reformes de Milei
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Durant una llarga i agitada sessió, i enmig de forts enfrontaments entre la policia i els manifestants als voltants del Congrés, el Senat de l’Argentina va aprovar dimecres per la mínima diferència l’anhelada llei bases. El president Javier Milei la necessita per portar a terme el desballestament d’un Estat que tant proclama odiar en les seves declaracions, privatitzar les empreses públiques, flexibilitzar al màxim les relacions laborals i obrir l’economia amb alts beneficis per a les empreses estrangeres.

L’anarcocapitalista tindrà facultats excepcionals per intervenir en qüestions econòmiques i energètiques sense passar pel Parlament. La iniciativa va ser sancionada amb 37 vots a favor i 36 en contra. La vicepresidenta i alhora principal autoritat de la Cambra baixa, Victoria Villarruel, va desempatar a última hora i, d’aquesta manera, va evitar l’escenari tan temut pel Govern. Milei va retardar el seu viatge a Itàlia per evitar que Villarruel abandonés el Senat als efectes de cobrir la vacant presidencial.

"Avui s’ha debatut entre dues argentines diferents", va dir ella en el moment de tancar una victòria política que no és completa perquè la llei s’ha de discutir article per article i després ha de retornar a la Cambra de Diputats. "És un triomf del poble argentí i el primer pas cap a la recuperació de la nostra grandesa", va assenyalar l’oficina del president. "Estan entregant el país a un esquema de patiment. La gent volia un canvi, però no aquest", va dir el senador peronista José Mayans. El mercat va prendre partit pel galimaties oficial i les principals accions van començar a pujar.

Aerolíneas Argentinas i Correus

Notícies relacionades

Les discussions al Senat es van estendre durant més de 12 hores amb un rerefons de tensió permanent fora del Congrés. Bales de goma, gasos lacrimògens i pebre, cops de pala i ferits. Pedres i bombes incendiàries. Dos vehicles destruïts i nombrosos manifestants ferits i uns 30 detinguts. "Sembla que volen declarar la guerra al poble argentí", va dir la diputada opositora Cecilia Moreau.

Milei, no obstant, es va veure obligat a fer noves concessions per evitar un fracàs estrepitós i va acceptar treure de la llista d’empreses estatals a ser privatitzades Aerolíneas Argentinas, Correus i tot l’aparell de Ràdio i Televisió.