Immigració

El TJUE multa Hongria per incomplir la política d’asil europea

El TJUE multa Hongria per incomplir la política d’asil europea

EFE

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La negativa del Govern d’Hongria que lidera Viktor Orbán a complir la normativa sobre protecció de refugiats ja té resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La cort europea va imposar ahir una multa de 200 milions d’euros a més d’una sanció d’un milió d’euros per cada dia de retard en què no apliqui una sentència de l’any 2020 que va condemnar el país per no aplicar la legislació europea sobre asil". Aquest incompliment, que consisteix a eludir deliberadament l’aplicació d’una política comuna de la UE en el seu conjunt, constitueix una violació inèdita i excepcionalment greu del dret de la unió", sentencia el tribunal europeu.

Notícies relacionades

El desafiament d’Hongria a la política migratòria europea, que amenaça de continuar incomplint, no és nou. Va començar amb la crisi de refugiats del 2015 quan el seu primer ministre es va negar en rodó a compartir la càrrega en el repartiment de refugiats –en van arribar més d’un milió a Alemania– i va començar a limitar l’accés dels sol·licitants d’asil a la protecció internacional. El cas va derivar en un estira-i-arronsa entre Budapest i Brussel·les que va acabar davant el tribunal europeu de Luxemburg. El desembre del 2020, el TJUE va donar la raó a la Comissió Europea i va sentenciar que Hongria no havia respectat la normativa europea, quant als procediments de concessió de protecció internacional i de retorn dels nacionals de tercers països en situació irregular.

Concretament, l’incompliment es referia a la limitació de l’accés al procediment de protecció internacional, a l’internament irregular dels sol·licitants de l’esmentada protecció en zones de trànsit i a la vulneració del seu dret a mantenir-se al territori hongarès a l’espera d’una resolució definitiva sobre el recurs contra la denegació de la seva sol·licitud, així com a l’expulsió dels nacionals de tercers països en situació irregular.