Els "robots assassins" que preocupen el Papa

Francesc es va convertir ahir en el primer Pontífex a comparèixer en una cimera del G-7, i ho va aprofitar per demanar davant els líders mundials la prohibició de les armes autònomes letals. Algunes organitzacions denuncien que Israel utilitza aquest tipus d’armament a Gaza.

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Ja se sabia que sent inquietud per la intel·ligència artificial, però ahir el Papa va fer un pas més. En la seva compareixença davant els líders del G-7 reunits a Itàlia, la primera vegada d’un Pontífex en una cimera del bloc, Francesc va denunciar l’ús de les anomenades armes autònomes letals –també conegudes com robots assassins–, que també preocupen l’ONU. Amb això, el líder religiós va demanar la seva prohibició.

"Permetin-me que insisteixi que, en un drama com el dels conflictes armats, és urgent replantejar-se el desenvolupament i la utilització de dispositius com les anomenades armes autònomes letals per prohibir el seu ús", va dir Francesc. "Cap màquina hauria de triar mai posar fi a la vida d’un ésser humà", va argumentar.

Al contrari, la comunitat internacional hauria de comprometre’s per "introduir cada vegada més control humà i de manera més significativa", va afegir el Pontífex. En aquest sentit, les paraules del Papa xoquen amb l’ús de aquestes armes, no sense polèmiques i cada vegada més conegut, per part de diverses potències bèl·liques. És el cas d’Israel, que les ha utilitzat en la seva guerra a Gaza, com han denunciat en els últims mesos algunes organitzacions internacionals.

En un altre apartat, el Papa també va manifestar la seva preocupació per les seqüeles que pot comportar l’ús cada vegada més freqüent de totes aquestes tecnologies, sobretot en termes socioeconòmics. De fet, en diverses ocasions, Francesc va repetir que el preocupa el que ha anomenat "el monstre Frankenstein del segle XXI", en referència, precisament, a la intel·ligència artificial.

Amb aquest context, en la seva al·locució en el G-7, Francesc va tornar a manifestar el seu temor. El perill, va dir, és que aquesta tecnologia impliqui "una augment de la desigualtat entre nacions avançades i nacions en via de desenvolupament", però també "entre classes dominants i classes socials oprimides". "La intel·ligència artificial és un instrument fascinant i tremend alhora", va afirmar.

Per això, va afegir, és necessària "una reflexió a l’altura de la situació". Perquè "només si es garanteix la seva vocació al servei de l’humà, els instruments tecnològics revelaran la grandesa i la dignitat única de l’ésser humà".

Milei i Meloni

El Papa es va pronunciar d’aquesta manera a l’arribar a Borgo Egnazia, la ciutadella fictícia on es porta a terme la cimera del G-7, i convertir-se –gairebé immediatament– en una de les estrelles de la jornada. Francesc va ser sol·licitat per un total d’11 líders que van demanar reunir-se amb ell, entre ells el president dels EUA, Joe Biden, i el d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb qui es va trobar tan bon punt va arribar a la localitat italiana.

Notícies relacionades

En cap moment es va preveure una trobada amb l’altre argentí important que va ser a la reunió, Javier Milei, president de l’Argentina, que amb prou feines va compartir escenari amb el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, també convidat a la cimera del bloc.

Milei va rebre, en canvi, les mostres d’efusivitat de Giorgia Meloni, amfitriona de l’esdeveniment. En un dia de sol i molt vent, l’argentí va ser rebut per la primera ministra italiana de forma molt càlida, amb abraçades i petons, als afores de la Sala d’Arena de Borgo Egnazia. Es tracta de la segona reunió entre els dos mandataris, que ja han manifestat que tenen bastanta sintonia i que s’havien vist al febrer.

Temes:

Gaza Intel Israel G-7