El G-7 es reafirma en el pols amb la Xina pel suport a Rússia i la política comercial
Les democràcies més riques del món avisen, en la declaració final de la seva reunió a Itàlia, que adoptaran "mesures restrictives" contra els països que "soscaven la integritat territorial" d’Ucraïna
El G-7, bloc integrat per les democràcies més riques del món, ha decidit enviar un altre dur missatge a la Xina. És el que apareix en la versió definitiva de la declaració final de la cimera, que finalitzarà oficialment avui. La raó és el suport que, segons aquests països, Pequín està oferint a Rússia perquè mantingui la guerra a Ucraïna. Segons adverteixen les potències del G-7, es continuaran prenent "mesures" contra "actors a la Xina i tercers països que donin suport materialment a la maquinària de la guerra de Rússia, incloses institucions financeres [...] i altres entitats a la Xina que facilitin l’adquisició per part de Rússia d’articles per a les seves indústries de la defensa".
Per als països del G-7, donar suport a Rússia equival a accions que "soscaven la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna". Per aquesta raó, diu el bloc, "imposarem mesures restrictives d’acord amb els nostres sistemes legals per prevenir abusos i restringir l’accés als nostres sistemes financers per a individus i entitats específiques a tercers països, incloses entitats xineses, que participin en aquesta activitat".
A més, el G-7 també ha volgut enviar una advertència a la Xina pel que considera que estan sent les seves pràctiques comercials deslleials, per exemple, "adoptar mesures de control d’exportacions, particularment en minerals crítics, que podrien provocar importants interrupcions en les cadenes de subministrament globals". Tot i així, els països del G-7 també insisteixen que l’objectiu del G-7 no és "perjudicar la Xina ni obstaculitzar el seu desenvolupament econòmic".
Des de l’inici de la cimera del G-7 d’Itàlia, la Xina ha sigut el gran elefant a l’habitació. El mateix Joe Biden, el president nord-americà, ho va deixar clar en les seves primeres declaracions a l’arribar a la cimera. "La Xina no està subministrant armes (a Rússia), però sí la capacitat per produir aquestes armes i la tecnologia disponible per fer-ho, per la qual cosa, de fet, està ajudant Rússia", va afirmar el mandatari nord-americà.
Les seves paraules van arribar després que dimarts passat, la Unió Europea anunciés que imposarà uns aranzels addicionals (de fins al 38%) als automòbils elèctrics importats des de la Xina a partir del juliol vinent, cosa que l’exposa a represàlies de Pequín.
Ja en la reunió de G-7 de finances al maig, la Xina havia sigut un dels grans temes sobre els quals els països del bloc van manifestar la seva preocupació. Allà els ministres d’Economia del bloc ja van considerar la possibilitat de prendre mesures. "Si bé reafirmem el nostre interès en una col·laboració equilibrada i recíproca, expressem la nostra preocupació per l’ús per part de la Xina de polítiques i pràctiques no de mercat que soscaven els nostres treballadors, indústries i resiliència econòmica", es llegia llavors en el document firmat per les set democràcies més riques.
Seguretat econòmica
Notícies relacionadesPer això "continuaran vigilant els possibles impactes negatius de l’excés de capacitat i consideraran prendre mesures per garantir la igualtat de condicions, en línia amb els principis de l’Organització Mundial del Comerç (OMC)", afegia aquest text. Tot i així, el tema, que també estava previst en una sessió de la cimera del G-7 sobre seguretat econòmica, pot ser que hagi causat algunes diferències entre els estats membre. Això es deu al fet que els països europeus en el passat han manifestat la seva intenció de voler evitar una guerra comercial amb el país asiàtic.
En els últims mesos, no obstant, en particular el president francès, Emmanuel Macron, ha sigut un dels abanderats a manifestar la seva voluntat d’adoptar una línia menys diplomàtica amb Pequín. Poc abans del viatge del president xinès Xi Jimping, va afirmar que França s’hauria de replantejar la seva relació amb la potència asiàtica. "El futur del nostre continent depèn molt clarament de la capacitat per seguir desenvolupant una relació equilibrada amb la Xina".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034