Nasser Kamel: "La solució dels dos estats és el que més convé a Israel i a la seva seguretat"

Nasser Kamel: "La solució dels dos estats és el que més convé a Israel i a la seva seguretat"
3
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

¿Quines sensacions porta de la conferència?

La meva sensació és que a la comunitat internacional hi ha unanimitat pel que fa a la necessitat urgent d’un alto el foc i d’augmentar significativament l’ajuda humanitària, i també pel que fa a l’accés d’aquesta ajuda i a la protecció de les organitzacions, especialment les de les Nacions Unides, que treballen sobre el terreny. La conferència també es va centrar en la resposta de recuperació per garantir els requisits mínims per a una vida digna a Gaza una vegada es produeixi l’alto el foc: aigua, electricitat, educació, vivenda...

¿Quines són les necessitats més urgents a Gaza?

Són enormes. Com es va dir en conferència, la gent al nord i centre de Gaza només té accés a 300 calories d’aliments per dia. Això està molt a prop de la inanició. El que necessitem és un salt quàntic, un salt enorme en la quantitat d’ajuda humanitària. I perquè això passi no només s’han de mobilitzar mesures logístiques i financeres, sinó també que aquesta ajuda arribi a Gaza sense obstacles, traves ni restriccions.

¿Com es poden aplicar, però, aquestes mesures si Israel no vol cooperar?

La crida de la presidència de la conferència, exercida per Egipte, Jordània i les Nacions Unides, a la comunitat internacional inclou Israel, perquè Israel és part de la comunitat internacional. Així que, sens dubte, Israel ha de participar positivament en aquest procés perquè produeixi els resultats necessaris i s’alleugi una crisi humanitària molt difícil i sense precedents.

¿Com està ajudant la UpM ?

Estem treballant amb la Unimed, la Unió d’Universitats del Mediterrani, i universitats de Gaza per abordar el problema de la continuïtat dels joves palestins que cursen estudis superiors, amb la intenció de crear una plataforma en línia en què puguin acabar l’any acadèmic i no ser una generació perduda. Hem començat amb un projecte pilot de 3.000 estudiants. I hem rebut fins ara 47.000 sol·licituds.També estem estudiant un pla d’ocupació per permetre a les micro i petites empreses tornar a funcionar una vegada s’hagi establert un alto el foc, i ens encantaria contribuir a un pla de desenvolupament urbà.

En els últims dies s’ha tornat a sentir amb força la possibilitat d’un alto el foc.

Sí, però l’alto el foc no és la solució; l’única sortida és un horitzó per a una solució política. Segons la meva humil opinió, no hi haurà un final per a aquest conflicte basat en termes bèl·lics. La coexistència és l’única manera de garantir la seguretat d’Israel, i també permetre als palestins exercir el dret a l’autodeterminació dins d’un Estat palestí independent a Cisjordània i Gaza. Tenir dos estats vivint en pau l’un al costat de l’altre.

Espanya ha reconegut Palestina com a Estat. ¿Hi ha opcions reals que es materialitzi?

Crec que és l’única opció per a la pau i l’estabilitat al Pròxim Orient. Fins i tot els EUA, que són percebuts per tota la comunitat internacional com el principal suport d’Israel, insisteixen en una solució de dos estats. Això no és per casualitat, sinó per una profunda comprensió del que es necessita fer per posar fi d’una vegada a aquest conflicte. I això no només es deu a la lògica de l’ètica i d’un sistema internacional basat en normes que respecti la dignitat humana i les aspiracions dels pobles, sinó que també és en benefici d’Israel com a Estat i de la seva seguretat. És el que més li convé. A Israel li interessa convertir-se en un soci molt positiu i compromès, no només per a un Estat palestí, sinó per a tota la regió. Tota la regió està disposada a tenir relacions amistoses normals amb Israel en la perspectiva d’una solució pacífica basada en dos estats.

¿La UpM participa d’alguna manera en les tasques relacionades amb la mediació?

Notícies relacionades

No, no som un actor en la dimensió política, però podríem ser-ho més endavant en la reconciliació i en la creació de condicions per al diàleg entre les societats d’Israel i Palestina.

¿Com és la coexistència d’Israel i Palestina en la UpM?

Som una de les poques organitzacions en què Palestina i Israel són reconeguts com estats membres amb plens drets, i tots dos participen d’una manera bastant constructiva en les discussions tècniques i en les activitats sectorials. Quan parlem de la situació política o del conflicte a la regió, tenen opinions completament diferents i acostuma a haver-hi discussions. Però continuen compromesos amb la nostra activitat.