Legislació comunitària
Aprovada ‘in extremis’ la llei de restauració de la natura
Àustria canvia de posició a última hora i permet que tiri endavant la norma de la UE destinada a reparar els ecosistemes
La llei de restauració de la natura –el primer reglament europeu destinat a recuperar els ecosistemes degradats o destruïts i un dels dossiers més polèmics d’aquest final de legislatura per l’oposició de la dreta europea– va aconseguir in extremis ahir la seva aprovació definitiva en el Consell. El gir d’Hongria va impedir als Vint-i-set tancar un acord al març, però el canvi de posició d’última hora d’Àustria ha permès desencallar la regulació, cridada a reparar almenys el 20% dels ecosistemes degradats de la UE el 2030 i tots per al 2050.
"La restauració de la natura és més que la natura. Hi ha un moment per al canvi i aquest moment és ara", va anunciar la ministra de medi ambient d’Àustria, Leonore Gewessler, poc abans de l’aprovació de la norma, que va tirar endavant amb el vot en contra d’Itàlia, Suècia, els Països Baixos, Hongria, Polònia, Finlàndia i l’abstenció de Bèlgica. Per arribar a la majoria qualificada requerida era necessari que la norma aconseguís el suport del 55% dels països que sumessin almenys el 65% de la població de la UE. Finalment, el text va aconseguir el suport de 20 estats membre amb el 66,07% de la població.
Després de ser aprovada al Parlament Europeu, l’última etapa havia de ser el vistiplau del text final per part dels ministres de Medi Ambient de la UE. Després del canvi de postura d’Hongria, la llei estava bloquejada fins que diumenge passat, la ministra de Medi Ambient d’Àustria va anticipar un vot positiu que ha desfermat un terratrèmol polític intern al país.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça