Hongria s’inspira en Trump per al lema de la seva presidència europea
El semestre d’Orbán crida a ‘Fer gran Europa una altra vegada’ / No preveu cap avenç cap a l’ingrés d’Ucraïna i posarà el focus en la immigració
Sota el cub de Rubik com a símbol, exponent del talent inventor hongarès, i amb el lema a l’estil trumpista de Fem Europa gran una altra vegada, Hongria inaugura el semestre de presidència de torn del Consell Europeu que comença a partir del juliol. Sota la batuta del líder hongarès, Viktor Orbán, els pròxims mesos es presenten costa amunt per a la Comissió Europea (CE), a la reelecció com a presidenta de la qual aspira la conservadora Ursula von der Leyen.
"Ens agradaria veure un entusiasme semblant cap als aspirants dels Balcans que l’existent cap a Ucraïna i Moldàvia", va respondre el ministre d’Assumptes Europeus hongarès, János Bóka, a la pregunta sobre els avenços previsibles en les negociacions amb Kíiv en el semestre. "L’obertura de capítols no es plantejarà durant el període de presidència hongaresa", va afegir.
El propòsit de Von der Leyen és obrir les negociacions tant amb Ucraïna com amb Moldàvia el 25 de juny, encara sota la presidència de torn belga. Aquesta data es dona per aconseguida, ja que hi ha principi d’acord entre els Vint-i-set. Però no entra en les prioritats de Budapest, principal aliat de Rússia a la UE, accelerar amb l’obertura dels capítols contemplats per a l’ingrés.
La llista de prioritats hongaresa, que coordinarà l’agenda comunitària semestral, arrenca de la "lluita contra la immigració irregular", segons Bóka, i engloba la millora de la competitivitat econòmica, la defensa comuna i de les fronteres exteriors, les polítiques de cohesió, el camp i els desafiaments demogràfics.
Bóka va deixar també clar que Budapest no recolzarà una reelecció de Von der Leyen. Hongria, en canvi, "no té objeccions" respecte a una designació del socialista portuguès António Costa com a president de la CE o de la primera ministra d’Estònia, la liberal Kaja Kallas, per al lloc de cap de la diplomàcia europea que ara ocupa Josep Borrell.
L’hostilitat de l’ultranacionalista Orbán cap a la conservadora Von der Leyen s’ha plasmat en successius xocs frontals entre Hongria i Brussel·les. Va quedar evidenciada també quan Fidesz, el partit d’Orbán, va abandonar el Partit Popular Europeu el 2021, després d’una aparatosa picabaralla amb el seu líder, el bavarès Manfred Weber.
Estratègies creuades
La presidència de torn hongaresa va presentar aquestes prioritats mentre es recomponen els grups parlamentaris de l’Eurocambra i es negocia a escala dels líders dels 27 el repartiment de càrrecs. Es creuen les estratègies entre les famílies polítiques i governs, en la qual cosa Orbán té un paper destacat. Des de la seva condició d’aliat europeu del Kremlin, Orbán va obstaculitzar durant mesos l’inici de negociacions amb Kíiv. També va rebutjar el primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, com a nou secretari de l’OTAN. Dilluns hi va haver una reunió entre tots dos per desencallar la successió del socialista noruec Jens Stoltenberg al capdavant de l’Aliança Atlàntica. Orbán va donar ahir el vistiplau al polític liberal neerlandès a través d’un missatge a X.
També dilluns es van produir trobades entre Orbán i la primera ministra d’Itàlia, la ultradretana Giorgia Meloni, així com amb l’excap del Govern polonès Mateusz Morawiecki, de l’ultranacionalista partit Llei i Justícia. El seu objectiu és atraure el Fidesz hongarès al grup dels Conservadors Reformistes (ECR), per incrementar la seva influència a l’Eurocambra.
Gairebé en paral·lel, Weber negociava en nom del PPE amb el líder del partit hongarès Tisza, Péter Magyar, un antic aliat d’Orbán que s’ha convertit en aglutinant del malestar contra la línia dura del primer ministre.
L’elecció d’una rèplica europea del lema amb què Trump va arribar a la Casa Blanca és discutible. Però el símbol del cub de Rubik reflecteix el trencaclosques del bloc comunitari. "És una mostra del geni hongarès", va dir Bóka respecte al puzle tridimensional inventat per l’escultor Ernö Rubik el 1974 i, 50 anys després, el trencaclosques més venut del món.
En el semestre que comença al juliol, Hongria no té intenció de debatre la proposta d’Espanya sobre l’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec. "No hi ha la intenció", va assegurar ahir l’ambaixador d’Hongria davant la UE, Bálint Ódor, en una roda de premsa. No obstant, "si hi ha una necessitat de debatre-ho, ho posarem a l’agenda", va afegir, informa Efe.
Notícies relacionadesDubtes legals i polítics
Entre el gener i el juny, en què Bèlgica ostenta la presidència de la Unió Europea, la qüestió només s’ha tractat una vegada, el 19 de març passat, en què Espanya va exposar els seus arguments en favor de la proposta, sense que cap altre país de la UE prengués la paraula. La majoria de països no volen tornar a tractar la qüestió fins que els serveis jurídics del Consell de la UE li entreguin la seva anàlisi jurídica i Espanya no ha reclamat als juristes de la institució una anàlisi formal sobre la viabilitat de la seva proposta. Són diversos els països que mantenen dubtes legals i polítics sobre la proposta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia