Conflicte al Pròxim Orient

Netanyahu dissol el seu gabinet de guerra davant la pressió ultra

El primer ministre mira de contrarestar la influència dels ministres més reaccionaris quan les protestes en contra seu tornen als carrers

A partir d’ara, les decisions sensibles sobre els atacs es prendran en un fòrum més reduït

Netanyahu dissol el seu gabinet de guerra davant la pressió ultra
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es queda sol. Ahir un portaveu israelià va confirmar la dissolució del gabinet de guerra, format per sis membres, una mesura àmpliament esperada que es va produir després de la sortida del govern de l’exgeneral centrista Benny Gantz. Enmig de protestes massives exigint eleccions anticipades, Netanyahu intenta contrarestar la influència dels ministres ultradretans amb un gest simbòlic que busca impedir la inclusió dels membres més radicals del seu govern en el gabinet. A més, la pressió contra el líder israelià es multiplica als carrers després que el moviment civil anti Netanyahu anunciés una "setmana de resistència" amb manifestacions i vagues arreu del país, exigint nous comicis i un acord per portar de tornada els ostatges.

Després de l’atac de Hamàs el 7 d’octubre passat, que va acabar amb la vida de 1.139 israelians, el primer ministre israelià va accedir a la creació d’un gabinet de guerra integrat per tres membres i tres observadors més. Juntament amb el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i el mateix Netanyahu, el líder centrista Benny Gantz, que fins aleshores es perfilava com a opositor al primer ministre sumit en una àmplia impopularitat, va passar a formar part d’aquest petit fòrum. Des de l’11 d’octubre, Netanyahu, Gallant i Gantz han gestionat el país sumit en una guerra contra Gaza, que ja ha arrasat amb 37.337 vides palestines, i sota atacs constants per part de Hamàs i la milícia libanesa Hezbol·là a la seva frontera nord.

Però, fa unes setmanes, Gantz va llançar un ultimàtum a Netanyahu i li va exigir un pla per al dia després a Gaza. A l’expirar el termini donat al primer ministre, una setmana enrere va optar per abandonar el gabinet. Des d’aleshores, s’esperava que Netanyahu dissolgués aquest òrgan encarregat de prendre les decisions militars i estratègiques, ja que els seus aliats extremistes en el govern, principals partidaris de seguir amb la guerra, van començar a pressionar-lo perquè els deixés entrar-hi. Tant el ministre de Finances, Bezalel Smotrich, i el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, volien ser inclosos en el gabinet de guerra, una mesura que hauria intensificat les tensions amb els socis internacionals, inclosos els Estats Units.

Fòrum reduït

A partir d’ara, les decisions sensibles sobre la guerra es prendran en un fòrum de consulta més reduït en què participaran el ministre de Defensa, Yoav Gallant; el d’Afers Estratègics, Ron Dermer; el cap del Consell de Seguretat Nacional, Tzachi Hanegbi, i el líder ultraortodox del partit Shas, Arieh Deri, del cercle de confiança de Netanyahu i que va actuar com a observador en el gabinet de guerra. Es preveu que Netanyahu i Gallant celebrin petites consultes ad hoc amb altres funcionaris rellevants per prendre decisions clau sobre la guerra, mentre busquen l’aprovació final del gabinet de seguretat. El nou sistema evita l’entrada en el cercle de poder de la guerra dels dos socis de govern de Netanyahu de l’ala ultradretana, Ben Gvir i Smotrich, que, segons mitjans israelians, tampoc participarien en aquestes consultes.

Notícies relacionades

Població al límit

La població israeliana sembla estar al límit. En l’última setmana, s’ha produït la dimissió de Gantz, la primera votació sobre un projecte de llei que eximeix els homes ultraortodoxos de servir a l’Exèrcit, i la mort de deu soldats israelians en un sol dia. Per això, diversos grups de protesta antigovernamentals han decidit convocar una "setmana de resistència" per estendre la pressió amb manifestacions i vagues per tot el país. Els seus representants han fet una crida als treballadors, sindicats i municipis a unir-se a la lluita, ja sigui fent vaga o tancant els serveis locals. "Hem de recuperar el control de Netanyahu, a qui només li preocupa la seva pròpia supervivència política, sense importar-ne el preu, i de Ben Gvir, a qui només li preocupa impulsar la seva agenda extremista", va dir Eran Shwartz, director executiu del grup Llibertat a la Nostra Terra aquest diumenge en una roda de premsa.