Itàlia

Meloni ja té l’aprovació de la reforma que dona més poder a les regions

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni / ROBERTO MONALDO / LAPRESSE

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La bretxa entre el sud i el nord d’Itàlia és una de les més profundes d’Europa. El PIB per càpita de Trentino-Tirol del Sud, la part septentrional, és de 40.000 euros a l’any; la de Calàbria –que pateix una falta d’industrialització, fugida de cervells i pobresa–, de tan sols 16.000. Des de la postguerra, ningú ho ha resolt, cosa que ha provocat grans migracions sud-nord, i el terrible distanciament fins i tot s’ha incrementat. Podria créixer encara més, amb el Govern de Giorgia Meloni en el poder, denuncia l’oposició. Ahir, l’Executiu de la ultradretana va aconseguir l’aprovació final al Congrés d’una reforma disruptiva que canviarà Itàlia, donant a les regions la facultat de quedar-se una part dels impostos que transferien a l’Estat. Només falta la firma del president de la República, Sergio Mattarella.

172 vots a favor

Notícies relacionades

Si això passa, la llei d’"autonomia regional diferenciada", bàsicament una proposta descentralitadora i inspirada en el model federalista, serà publicada al Butlletí Oficial i entrarà en vigor, van aclarir fonts del Congrés italià a EL PERIÓDICO. L’aprovació, amb 172 vots a favor, 99 en contra i una abstenció, va ser celebrada a viva veu per la Lliga de Matteo Salvini, la principal impulsora del projecte de llei i que mai –ni amb Silvio Berlusconi que, per contra, en part va frenar els impulsos secessionistes de la formació fundada el 1989– havia aconseguit tant.

"És un dia històric", va dir el leguista. "Em tremolen les cames de l’emoció", hi va afegir Roberto Calderoli, de la vella guàrdia, en un dia en què també es van veure a l’hemicicle les banderes de Padània, la nació inventada que la Lliga pretenia crear al nord del país. "Vergonya", va ser el crit a l’uníson de les oposicions, que des de fa mesos denuncien que la legislació implantarà un sistema d’autonomies asimètric que ampliarà la bretxa entre nord i sud.