Conservadors i laboristes aparquen el Brexit de la campanya electoral

La falta de resultats positius tangibles quatre anys després de la sortida de la UE han obligat Sunak a passar de puntetes per la qüestió

Conservadors i laboristes aparquen el Brexit de la campanya electoral
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

És el famós elefant a l’habitació al qual ningú vol parar atenció. El Brexit, el tema que durant anys va ocupar portades als diaris, debats interminables a la Cambra dels Comuns i negociacions eternes amb la Unió Europea, ha desaparegut del mapa i ha sigut relegat al fons d’un armari que ningú està disposat a obrir. Malgrat que les eleccions generals del 4 de juliol al Regne Unit seran les primeres després de la sortida efectiva de la UE, ni el Partit Conservador ni el Partit Laborista han donat prioritat a aquest tema durant la campanya i han preferit amagar-lo sota la catifa davant el temor que pugui perjudicar-los a les urnes.

La falta de resultats positius tangibles quatre anys després de la sortida del Regne Unit del club comunitari, especialment en termes econòmics i en el control de les fronteres, han obligat el primer ministre, Rishi Sunak, a passar de puntetes pel Brexit. "És evident que els votants a favor del Brexit estan cada vegada més insatisfets amb el procés", explica la subdirectora del centre de pensament i investigació UK in a Changing Europe, Sarah Hall, que apunta, a més, a un desinterès creixent de la població. "Per al públic en general, el Brexit ha caigut de posició en la llista de temes sobre els quals volen parlar i ha sigut eclipsat per d’altres, com l’augment del cost de la vida".

Acord de Windsor

Aquesta barreja de cansament i desinterès pel Brexit és un dels motius pels quals ha sigut aparcat de l’agenda política, malgrat que un dels principals èxits de Sunak durant el seu mandat va ser la firma de l’acord marc de Windsor, que va garantir el manteniment de la frontera invisible amb Irlanda i va evitar, al mateix temps, la rebel·lió interna dels membres de l’ala dura del seu partit. El primer ministre ha aconseguit fins i tot convèncer els unionistes del DUP i restablir la normalitat institucional a Irlanda del Nord després de dos anys de bloqueig institucional, posant fi d’aquesta manera a un trencaclosques que ni Theresa May ni Boris Johnson van aconseguir resoldre.

Però, malgrat complir amb el Get Brexit Done (resoldre el Brexit) –el principal eslògan de la campanya dels conservadors el 2019–, el primer ministre ha evitat fer referència al tema en aquesta campanya. "L’cord amarco de Windsor va ser una història d’èxit. Però és una història d’èxit que [Sunak] no pot explicar, perquè al fer-ho sembla que Europa està més a prop del que a ell li agradaria", explica Stephen Coleman, professor de Comunicació Política a la Universitat de Leeds. "Encara que la UE oferís el millor acord possible, no se la pot veure fent aquest tracte perquè s’ha situat en un racó en el qual la retòrica és sempre antieuropeista", afegeix.

Prudència del Partit Laborista

A més dels acords als quals han arribat amb la UE, el cert és que una part significativa dels votants a favor del Brexit reconeixen que no va ser una decisió encertada. Segons una enquesta de YouGov publicada a mitjans de juny, el 53% dels britànics consideren que ha generat més efectes negatius que positius, davant un 15% que opina el contrari. Una altra enquesta realitzada l’agost del 2023 apunta que el 49% dels britànics votaria a favor d’un reingrés al club comunitari, davant el 33% que aposta per mantenir el Regne Unit en la situació actual.

Notícies relacionades

Malgrat el canvi de tendència que es percep en les enquestes, el Partit Laborista ha evitat utilitzar aquestes dades per retreure al Govern conservador els fracassos del Brexit. Aquesta prudència, segons Coleman, respon al fet que a molts votants encara els costa reconèixer que va ser una mala decisió. "El Brexit és un tema emocional i moltes persones senten que estan sent humiliades si reconeixen que no ha sortit bé. Així que parlar del tema no és la millor manera de guanyar els seus vots", assegura.

Segons la subdirectora d’UK in a Changing Europe, la decisió dels laboristes demostra la prudència que han mostrat al llarg de la campanya. "La seva estratègia té sentit, perquè les enquestes revelen que molts votants volen fer fora del poder els conservadors, més enllà de les propostes que els laboristes vulguin oferir". Els dos experts coincideixen que, en cas que es confirmi la victòria laborista en les eleccions, es produirà un acostament amb Brussel·les, especialment en un context de dificultat econòmica i d’inestabilitat en l’escenari global. Mentrestant, el Brexit continuarà sent un tema tabú per als dos grans partits en el que queda de campanya electoral.