Meloni i Orbán exhibeixen el seu "divorci consensuat" a Roma

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni / ROBERTO MONALDO / LAPRESSE

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La relació entre la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el seu homòleg hongarès, Viktor Orbán, mai idíl·lica, ha sigut particularment complicada els últims anys. I això no només per la proximitat de l’hongarès al competidor intern de Meloni, Matteo Salvini, el líder de la Lliga. També perquè, des de la invasió a gran escala d’Ucraïna, l’atlantisme de la italiana ha xocat obertament amb l’escepticisme d’Hongria en la resposta europea a Moscou. Mai com ahir, però, l’abast i límits d’aquest vincle van quedar tan en evidència.

"He deixat molt clar que seguim interessos nacionals i no podem ser part d’una família política [el grup dels Reformistes i Conservadors, l’ECR, la presidenta dels quals és Meloni] en la qual hi ha un partit romanès que és antihongarès", va dir Orbán a Roma durant la presentació de la presidència hongaresa del Consell de la UE, que arrencarà el pròxim 1 de juliol.

Sí als romanesos

Notícies relacionades

L’hongarès es va referir així a l’últim desacord amb la italiana. De fet, fa només una setmana, Meloni va admetre a ECR l’Aliança per a la Unió de Romanesos, l’AUR. Problema: l’AUR, partit antisistema i ultra, reclama que Transsilvània pertany a Romania, però aquesta disputada regió també és considerada com a pròpia per Budapest. Resultat del greuge: l’ingrés d’AUR a ECR ha tancat tota possibilitat que Fidesz, el partit d’Orbán, entri en el mateix grup.

Meloni va dir després que aprecia "la postura d’Hongria" que, "malgrat els seus recels", va permetre al bloc europeu "adoptar posicions comunes". L’epíleg va confirmar així la hipòtesi que ja al matí els diaris de dreta donaven per bona. Serà un "divorci consensuat", havien escrit, al suggerir que, si bé és bastant probable que els dos líders ultres prendran camins diferents de moment, no s’ha de descartar que tornin a coincidir.