Brussel·les avisa Ucraïna i Moldàvia del "difícil camí" de l’adhesió

La presidenta de la Comissió recalca les "immenses oportunitats" del procés

Ursula von der Leyen y Volodímir Zelenski conversan durante la cumbre por la paz de Ucrania celebrada en Lucerna, Suiza, el pasado 16 de junio.

Ursula von der Leyen y Volodímir Zelenski conversan durante la cumbre por la paz de Ucrania celebrada en Lucerna, Suiza, el pasado 16 de junio. / MICHAEL BUHOLZER / POOL / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va advertir ahir Ucraïna i Moldàvia, amb motiu de l’obertura oficial de les negociacions per entrar a la Unió Europea, que serà "un camí difícil" però que ofereix "immenses oportunitats". "Plegats podem forjar una Europa més gran, més dinàmica i amb més visió de futur", va afegir la política alemanya. Alhora, va desitjar "un començament molt fructífer de les negociacions d’adhesió" a Ucraïna i Moldàvia, que ahir van celebrar a Luxemburg les seves primeres conferències intergovernamentals amb la UE.

Notícies relacionades

"Amics, el dia d’avui marca l’inici d’un nou capítol en les relacions entre Ucraïna i la UE", va expressar el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, que es va connectar mitjançant videoconferència a l’inici de les converses. Poc abans, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va afirmar a la xarxa X que el seu país no es desviarà "mai" del seu camí "cap a una Europa unida, cap a una casa comuna de totes les nacions europees". Maia Sandu, presidenta de Moldàvia, va assenyalar que el futur del país "està en la família europea".

El procés d’adhesió dura uns quants anys de complexes negociacions entre els països aspirants i les institucions de la UE a Brussel·les. Turquia va iniciar converses formals d’adhesió el 2005, i la situació segueix en punt mort.