Meloni carrega contra l’acord per repartir alts càrrecs a la UE

La dirigent italiana, exclosa del pacte, avisa que la "fràgil" majoria tindrà "dificultats"

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, durante el cierre de campaña en Roma, el pasado sábado.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, durante el cierre de campaña en Roma, el pasado sábado. / STEPHANIE GENGOTTI / BLOOMBERG

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Ara sí que s’ha enfadat. La primera ministra ultradretana italiana, Giorgia Meloni, va criticar durament ahir la Unió Europea i l’acord assolit entre populars, liberals i socialistes per repartir els alts càrrecs del bloc en la pròxima legislatura. En un discurs de més o menys una hora al Parlament italià, gairebé íntegrament dedicat a assumptes europeus, la política va assumir així el que ha qualificat de "pacte per excloure" la seva facció. És "una majoria fràgil" i que "probablement tindrà dificultats" en els pròxims anys, ha dit.

Llenguatge bèl·lic

Sense aclarir si col·locarà el seu bàndol a l’oposició o acceptarà un paper secundari, Meloni va utilitzar el llenguatge més bèl·lic per qualificar les negociacions que van portar a la seva exclusió dels anomenats top jobs. "Alguns van dir que no s’havia de parlar amb algunes forces polítiques", va dir. Així "la lògica de les camarilles, on una part decideix per tots" ha prevalgut sobre "la lògica del consens", va considerar la també líder del grup europeu Conservadors i Reformistes (ECR). "És un error", va afegir.

Sense citar tampoc de manera explícita Ursula von der Leyen, la popular europea amb qui més sintonia ha tingut durant tots aquests anys, Meloni fins i tot va arribar a dir que aquest pacte, segons la seva opinió, es va forjar abans que se celebressin les últimes eleccions europees. "Cap autèntic demòcrata que cregui en la sobirania popular pot al seu cor considerar acceptable que a Europa s’intenti negociar sobre els càrrecs de lideratge fins i tot abans d’acudir a les urnes", va disparar.

En un eco de la seva retòrica més euroescèptica, la italiana també va descriure la UE com "un gegant burocràtic", en què prevalen les "ideologies", i que "envaeix" la vida quotidiana dels europeus. Malgrat això, va dir, "les classes directives europees semblen massa concentrades en […] continuar amb les seves velles i decebedores lògiques, com si res d’això estigués passant".

Notícies relacionades

Meloni va posar en escena una frustració que deixa la porta oberta a tensions dins de la seva pròpia coalició governamental, de la qual és part Forza Italia, partit que es troba dins de la família europea del PPE. Cosa que ahir mateix s’evidenciava en les paraules del líder d’aquesta formació i vice primer ministre italià, Antonio Tajani.

"Meloni ha de prendre en consideració totes les forces polítiques de la majoria de Govern a Itàlia", va assenyalar Tajani. "Nosaltres recolzarem la reelecció de von der Leyen (com a presidenta de la Comissió). No crec que Itàlia pugui dir que no", va acabar advertint el polític centredretà.