El TPI ordena l’arrest de Xoigú i del cap de l’Estat Major de Rússia

Moscou respon a les últimes sancions de la UE amb el bloqueig de 81 mitjans, entre els quals ‘El País’, ‘El Mundo’, TVE i Efe

Serguei Xoigú. | M

Serguei Xoigú. | M

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El Tribunal Penal Internacional (CPI) va anunciar ahir ordres d’arrest contra l’exministre rus de Defensa Serguei Xoigú i el cap de l’Estat Major, Valeri Gueràssimov, per crims de guerra i lesa humanitat entre octubre del 2022 i març del 2023, durant la invasió d’Ucraïna.

La Sala de Qüestions Preliminars del CPI va aprovar les ordres de detenció, en què es responsabilitza els dos alts càrrecs del Govern de Rússia de crims de guerra per "dirigir atacs a objectius civils i per causar danys col·laterals excessius a civils i objectes civils", així com d’un crim de lesa humanitat per "actes inhumans" definits a l’Estatut de Roma.

El servei de premsa del Consell de Seguretat de Rússia va afirmar que la decisió del CPI contra Xoigú és inútil i s’emmarca "com a part de la guerra híbrida d’Occident contra Rússia". Com que el país euroasiàtic no forma part del CPI, considera que les decisions d’aquest ens són jurídicament nul·les.

Notícies relacionades

D’altra banda, abans que passessin 24 hores de l’aprovació de les sancions europees contra Rússia, Moscou va tornar el cop prenent mesures contra 81 mitjans de tots els països de la UE, entre els quals els espanyols El País, El Mundo, TVE i l’agència Efe.

El Ministeri d’Afers Estrangers rus va afirmar que els mitjans de comunicació inclosos a la llista "sistemàticament difonen informació falsa sobre el curs de l’operació militar especial".