Eleccions presidencials

L’Iran acudeix a les urnes immers en un clima d’enorme apatia social

El poder a Teheran tem una participació històricament baixa en els comicis per elegir el successor del finat Raisi

L’Iran acudeix a les urnes immers en un clima d’enorme apatia social
1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’Iran celebra avui eleccions presidencials anticipades per decidir qui serà el successor de l’ultraconservador Ebrahim Raisi, president del país persa fins al mes passat, quan va morir en un accident d’helicòpter. D’entre 80 candidats, el Consell de Guardians de la República —un òrgan que veta el que no tingui les credencials islàmiques suficients com per ser president— només va permetre la participació de sis homes, cinc d’ells ultraconservadors.

S’esperen, per tant, poques sorpreses: els dos grans favorits són els dos radicals i conservadors Mohammad Bagher Ghalibaf –actual president del parlament–, i Saeed Jalili –antic negociador nuclear–. Tots dos són molt pròxims al líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei.

Notícies relacionades

Tot apunta que la participació serà molt baixa, davant la greu crisi econòmica que travessa el país i l’enorme repressió que imposen els clergues en el poder. Si cap candidat aconsegueix més del 50% dels vots —una cosa probable segons les enquestes— hi haurà una segona volta el 5 de juliol.

Només un candidat no forma part de l’ala més ultraconservador: Masud Pezeshkian, cirurgià de professió i parlamentari desconegut fins fa unes setmanes. Les enquestes el situen a prop de Jalili i Ghalibaf, però té en contra Ali Khamenei. "Alguns polítics creuen que perquè el nostre país progressi s’ha de subjugar als poders estrangers. Aquest tipus de persones no poden governar bé el nostre país", va dir el líder suprem aquesta setmana.