Biden intenta calmar el pànic demòcrata davant la debacle en el debat amb Trump

El líder demòcrata es presenta en un míting amb els seus aliats més vigorós que en la seva actuació de la vigília, plena de balbotejos

«No em presentaria una altra vegada si no cregués que puc fer aquesta feina», va afirmar el líder demòcrata

Biden intenta calmar el pànic demòcrata davant la debacle en el debat amb Trump
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El primer debat entre Joe Biden i Donald Trump a poc més de quatre mesos de les eleccions del 5 de novembre era una trobada que se sabia crucial i s’anticipava com un potencial punt d’inflexió en la carrera per la Casa Blanca. Es va confirmar com a tal i de mala manera per als demòcrates. El pànic es va instal·lar en la formació i entre els seus estrategs i donants davant una desastrosa actuació de Biden, un candidat de 81 anys que des del primer dels 90 minuts fins a l’últim va protagonitzar una debacle política, evidenciant la fragilitat i senilitat que durant temps ha sigut preocupació per als votants. I per primera vegada, veus que s’havien resistit a reflectir aquestes mateixes preocupacions en públic van començar a plantejar el que unes hores abans no semblava possible: la idea que Biden hauria de renunciar a la seva candidatura.

Les següents hores el mateix Biden, molt més vigorós (i amb un teleprompter) en un míting a Carolina del Nord, la vicepresidenta Kamala Harris, els aliats del president a dalt de tot del partit i pesos pesants de la formació com Hillary Clinton miraven de calmar l’ansietat i la sensació d’un punt d’inflexió. Insistien que, malgrat una mala actuació, no ha canviat res i rebutjaven les crides a una retirada.

"Pretenc guanyar aquestes eleccions", deia Biden en el seu acte electoral. "Sé que no soc un home jove, no parlo ni debato tan bé com abans, però sé com dir la veritat, sé diferenciar el que està bé del que està malament, sé com fer aquesta feina", afirmava enèrgic després d’una intervenció dedicada a atacar Trump.

"No em presentaria una altra vegada si no cregués amb tot el meu cor i la meva ànima que puc fer aquesta feina", deia també Biden. Però cal veure fins a quin punt els seus esforços i els dels seus aliats funcionaran i l’ajudaran a superar el que va passar dijous.

Balbucient i confós

La pregunta dels moderadors de la CNN a tots dos sobre l’edat i les preocupacions dels votants (Trump té 78 anys) van arribar al final del debat. Però era redundant perquè al llarg del debat, Biden s’havia mostrat balbucient, atabalat, en ocasions aparentment confós i incapaç d’acabar algunes de les seves pròpies idees. La veu rasposa, suposadament per un refredat, no ajudava.

Biden ni tan sols aconseguia filar els seus arguments o concloure’ls en el que havien de ser els seus punts forts, com la defensa del dret a l’avortament o mesures que ha pres per millorar l’accés a la sanitat. I amb idees inconnexes, com en un moment en què va intentar parlar sense èxit de mesures per millorar la seguretat a la frontera, posava amb safata els atacs de Trump: "No sé què ha dit al final d’aquesta frase. No crec que ell sàpiga el que ha dit", replicava el republicà.

Notícies relacionades

Aquesta actuació que fins i tot els aliats del president qualificaven de "dolorosa de veure" ennuvolava el contingut polític del debat, que tocava temes fonamentals en aquestes eleccions com la inflació, la immigració, l’avortament, les guerres a Ucraïna i Gaza i la democràcia. Ennuvolava també l’atenció a les moltes falsedats i declaracions forassenyades de Trump, que una vegada més donava una versió irreal de l’assalt al Capitoli i minimitzava la gravetat del que va passar i continuava qüestionant la legitimitat de les eleccions de l2020 que va perdre.

Trump es va mostrar agressiu però disciplinat en les formes, amb frases contundents i amb el benefici que els dos periodistes de la CNN no desafiessin les seves mentides o exageracions (tampoc ho van fer amb declaracions de Biden).