El conflicte del Pròxim Orient

Espanya s’afegeix al procediment judicial contra Israel per genocidi

Exteriors presenta davant el Tribunal de l’ONU una declaració d’intervenció pel seu "compromís amb el dret internacional"

Corte internacional de justicia

Corte internacional de justicia / EPC

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya va presentar ahir oficialment davant el Tribunal Internacional de Justícia una declaració d’intervenció en el procediment iniciat per Sud-àfrica contra Israel per genocidi a la Franja de Gaza, segons va informar el Ministeri d’Afers Estrangers. En una nota de premsa, assenyala que Espanya fa aquest pas "pel ferm compromís amb el dret internacional i amb la tasca del Tribunal Internacional de Justícia" i amb la intenció de "contribuir a fer que la pau torni a Gaza i al Pròxim Orient"."L’objectiu és posar fi a la guerra i començar a avançar en l’aplicació dels dos estats, que és l’única garantia perquè els palestins i els israelians puguin conviure en pau i seguretat, i s’aconsegueixi l’estabilitat a tota la regió", afegeix.

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va anunciar aquest 6 de juny la decisió d’intervenir en el procediment" del Tribunal Internacional de Justícia iniciat per Sud-àfrica, una decisió formalitzada ahir amb la presentació oficial de la declaració d’intervenció. Al text, Espanya recalca el seu interès a fer que el Tribunal Internacional de Justícia examini l’obligació de prevenir la comissió de genocidi "per la falta d’accés de l’ajuda humanitària a la Franja de Gaza i la destrucció d’infraestructures".

Ajuda humanitària

A més, remarca que les mesures cautelars dictades pel Tribunal en aquest cas són d’obligat compliment, entre elles el cessament de l’operació militar de Rafah i l’accés a ajuda humanitària.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el ministeri també recorda que el Tribunal Internacional de Justícia ha instat Israel a obrir els passos perquè flueixi l’ajuda i arribin a la Franja els medicaments, els aliments, el combustible i l’aigua que els palestins de Gaza necessiten per sobreviure.

Espanya es compromet a acatar la decisió que dictamini el Tribunal en el procés per genocidi iniciat per Sud-àfrica contra Israel. A més d’Espanya, han fet ús del seu dret a presentar una declaració d’intervenció Colòmbia, Mèxic i Palestina, mentre que països com Irlanda, Bèlgica i Xile han anunciat que tenen la intenció d’intervenir.