Regne Unit
La sanitat pública passa factura a Sunak
El deteriorament del Servei Nacional de Salut és un fracàs del ‘premier’ que provoca la seva caiguda a les enquestes. Des de la seva arribada al poder, les llistes d’espera han augmentat i les vagues se succeeixen.
Ha sigut el taló d’Aquil·les de Rishi Sunak a la campanya per a les eleccions generals al Regne Unit. El deteriorament del Servei Nacional de Salut (NHS), durant anys motiu d’orgull dels britànics, està passant factura al líder conservador i és un dels principals motius de la seva caiguda a les enquestes. El deteriorament va començar a produir-se abans de la seva arribada al poder, però l’actual primer ministre no ha aconseguit corregir-lo malgrat que va ocupar un lloc destacat entre les seves principals promeses. El mateix Sunak ha reconegut que aquest ha sigut un dels seus grans fracassos.
Més de 7,5 milions de persones estaven esperant un tractament a Anglaterra l’abril passat, segons dades del mateix NHS. Són 360.000 persones més que les que es trobaven en aquesta situació l’octubre del 2022 –quan el primer ministre va accedir al càrrec– i gairebé el doble que en l’inici de la pandèmia. "No hem fet prou progressos", va admetre Sunak el febrer passat en una entrevista a Talk TV. No obstant, malgrat l’autocrítica, el líder conservador també ha mirat de llançar pilotes fora i ha atribuït part d’aquest fracàs a les vagues que els sindicats de metges i infermers han convocat en els últims mesos, una cosa que ha sigut interpretada com una excusa i que ha enfurismat molts votants.
"Les vagues han contribuït a empitjorar les llistes d’espera, però no crec que sigui correcte suggerir que tot estaria bé en cas que no s’haguessin produït", explica Mark Dayan, investigador del Nuffield Trust, un dels centres de pensament més influents del Regne Unit en matèria sanitària.
Més enllà dels problemes amb les llistes d’espera, la sanitat pública britànica passa un dels seus pitjors moments a causa del desgast del personal, que en moltes ocasions es veu sobrepassat per la càrrega de treball i per unes condicions salarials que no s’han vist compensades per l’augment de la inflació. Dayan atribueix part d’aquest problema a la pandèmia però destaca, alhora, que el servei s’ha vist afectat per una menor inversió, especialment a partir de l’arribada al Govern del Partit Conservador i del Partit Liberaldemòcrata el 2010. "Malgrat que el pressupost de l’NHS ha continuat augmentant en els últims 15 anys, ho ha fet a un ritme molt més lent. Els diners destinats al servei no estan compensant l’augment de la demanda".
Índexs d’aprovació
La degradació de la sanitat pública ha provocat una caiguda en picat dels índexs d’aprovació entre la població. Segons una enquesta publicada pel Nuffield Trust i el King’s Fund, una altra organització especialitzada en matèria sanitària, menys d’un 25% dels britànics es mostren satisfets amb el funcionament de l’NHS, la qual cosa suposa el percentatge més baix des que van començar a realitzar-se aquestes enquestes, fa 41 anys. El 2010, aquest valor representava el 70%..
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia