Congrés polèmic

La ultradreta alemanya carrega contra "les Melonis i Von der Leyen"

Alternativa per Alemanya fundarà el seu propi grup a l’Eurocambra a causa del rebuig 

Milers de ciutadans clamen contra la "propaganda nazi"

La premsa afirma que el possible soci d’AfD pot ser el partit espanyol S’ha Acabat la Festa

La ultradreta alemanya carrega contra "les Melonis i Von der Leyen"
3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"Anem pel bon camí per a la creació d’un nou grup parlamentari. I qui vulgui unir-s’hi, serà benvingut", va assenyalar la presidenta d’Alternativa per a Alemanya (AfD), Alice Weidel, davant un congrés del seu partit ultradretà sota assetjaments de diferent signe: la resta de l’extrema dreta europea els repudia com a socis pel seu radicalisme, l’espectre parlamentari alemany el manté aïllat i a més la cita federal dels seus 600 delegats va començar amb desenes de milers de manifestants clamant contra la "propaganda nazi" als voltants del pavelló d’Essen on té lloc el congrés.

"Ells són els antidemòcrates", va assegurar Weidel davant els seus correligionaris. Sota aquest "ells" va situar tant les columnes de manifestants que van inundar els carrers com "les (Ursula) von der Leyen o (Giorgia) Melonis". Que la líder d’AfD llanci les seves pulles contra una altra representant de la ultradreta europea respon a l’acostament cap a la primera ministra italiana per part de la presidenta de la Comissió Europea (CE). Però també al fet que el seu partit està exclòs com a aliat per l’eurogrup dels Demòcrates Reformistes (ECR), a qui pertany Meloni. A aquesta exclusió, ja coneguda, s’hi va sumar fa unes setmanes l’expulsió d’AfD com a membre d’Identitat i Democràcia (ID), en què s’integra Marine Le Pen.

Segona força

El partit de Weidel, que va ascendir a segona força a Alemanya a les passades eleccions europees, va encarar així la celebració del seu congrés federal amb cares llargues, malgrat la fita aconseguida amb el 15,8% obtingut als comicis del bloc comunitari. Els seus 15 eurodiputats no tenen grup on integrar-se i les negociacions empreses molt de pressa no han donat fruits coneguts. En mitjans alemanys es va afirmar que portaria el nom de "Els Soberanistes" i es va situar entre els seus socis potencials el Se Acabó la Fiesta d’Alvise Pérez. L’AfD té les seves pròpies "línies vermelles", segons la viceportaveu del seu grup parlamentari, Beatrix von Storch. No acceptarà "nacionalismes estrangers contraris als nostres interessos", va afegir. El congrés va reelegir Weidel com a presidenta amb un 79%, un percentatge una mica més baix que el del seu company a la cúpula bicèfala, Tino Chrupalla, amb un 82%.

"No és democràtic aïllar un partit que aconseguirà el 34% o 35%", va afirmar en un apart del congrés el líder de la seva ala més radical, Björn Höcke. Va citar així els percentatges que se’ls pronostiquen a les eleccions regionals que tindran lloc al setembre a l’est, incloent-hi al seu land, Turíngia. Höcke és una de les figures més controvertides del partit, però alhora un gran reclutador de vots. És "client" habitual de la justícia per les seves arengues racistes o per utilitzar consignes nazis en actes públics. Un tribunal alemany va legitimar fins i tot que se’l definís públicament com a "feixista", per considerar-se adequat aplicar-li aquest terme.

Notícies relacionades

Els cartells il·lustrats amb la foto d’Höcke, braç alçat a tall de salutació hitleriana, i la paraula "nazi" van ser dels més presents a la manifestació que va discórrer dissabte des de la cèntrica estació d’Essen fins als voltants del pavelló del congrés. Van arribar a ajuntar-s’hi entre 40.000 i 70.000 participants, segons mitjans locals o els convocants. Eren persones de totes les edats i condicions, des de famílies amb nens fins a les anomenades Omas gegen Rechts -en espanyol, Àvies contra la Dreta-, adolescents, hereus de les revoltes del 68 i ravers. També columnes del bloc negre o esquerra radical, protagonistes d’escaramusses amb el poderosíssim dispositiu policial, integrat per 10.000 agents. Essen no recordava un col·lapse així en dècades.

L’objectiu dels radicals era bloquejar l’accés s als delegats. El panorama general de la marxa, no obstant això, era d’un pícnic intergeneracional, entre concerts i desfilada rave al sol.

Temes:

Sumar Ciutadans