Eleccions al Regne Unit

Farage, el maldecap dels ‘tories’

El partit Reform UK ha tingut un ascens meteòric a les enquestes des que el líder populista ultraconservador va agafar les regnes de la formació a principis de juny. 

Farage, el maldecap dels ‘tories’
2
Es llegeix en minuts

La tornada a la primera línia política del populista Nigel Farage ha suposat un nou maldecap per al Partit Conservador a la campanya per a les eleccions generals al Regne Unit. El partit Reform UK ha tingut un ascens meteòric a les enquestes des que Farage va agafar les regnes de la formació a principis de juny i va anunciar la seva candidatura per la circumscripció de Clacton, en el que serà el seu vuitè intent d’aconseguir un seient a la Cambra dels Comuns. El líder ultraconservador, un dels principals impulsors del Brexit, ha aconseguit en poques setmanes col·locar el seu nou partit a poca distància dels tories, que podrien fins i tot veure’s superats en percentatge de vots en els comicis del 4 de juliol vinent.

Farage ha aconseguit capitalitzar el descontentament d’una part important dels votants amb el Govern del primer ministre, Rishi Sunak, que ha sigut incapaç de donar resposta a l’augment del cost de la vida i de complir la seva promesa d’acabar amb les arribades irregulars d’immigrants a través del canal de la Mànega. El líder populista s’ha presentat com l’únic disposat a prendre decisions dràstiques per frenar la immigració i per preservar la identitat nacional, així com per defensar els valors tradicionals en l’anomenada "batalla cultural" contra l’esquerra en matèries com la identitat de gènere.

Presència mediàtica

La popularitat obtinguda en els anys del Brexit i la seva constant presència en els mitjans de comunicació, especialment en el seu programa diari al canal GB News, li han servit per atraure de nou l’electorat conservador. "És un home amb carisma que atrau certes persones gràcies a la seva imatge de persona corrent", explica el politòleg Peter Dorey, professor de la Universitat de Cardiff i autor de diversos llibres sobre el conservadorisme al Regne Unit. "Però no deixa de ser una imatge manufacturada. No s’ha d’oblidar que es tracta d’un milionari que es va educar a l’escola privada i que va treballar durant anys a la City de Londres", afegeix.

Notícies relacionades

El discurs de Farage va dirigit a un sector de la població envellit, nostàlgic dels anys de l’imperi britànic i que va votar a favor del Brexit. Un grup majoritari a Clacton, una circumscripció amb altes taxes de població inactiva i amb alts índexs de criminalitat on el 70% dels electors van votar a favor de la sortida del Regne Unit de la UE. Va ser en aquesta zona costanera d’Anglaterra, situada a uns 150 quilòmetres a l’est de Londres, on el partit liderat per Farage en els anys previs al Brexit, l’UKIP, va obtenir el seu primer representant a la Cambra dels Comuns. Una gesta que aspira a repetir en aquestes eleccions.

Malgrat que les enquestes apunten que Reform UK podria obtenir entre un 15% i un 20% dels vots, el partit difícilment aconseguirà més d’un grapat de representants a causa del sistema de vot no proporcional.

Temes:

Brexit Govern