Les 307 ‘triangulars’ que ho decidiran tot

«Mai abans havíem tingut una situació així a França», afirma un analista polític

De moment tan sols han anunciat que es retiraran de la contesa electoral decisiva, per concentrar el vot contra el Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen, un total de 166 dels candidats situats en tercer lloc.

Primeros resultados de las elecciones legislativas en Francia.

Primeros resultados de las elecciones legislativas en Francia. / Mohammed Badra

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Els ànims al centre i l’esquerra de França estan per terra. Però el Nou Front Popular i part de Junts, la coalició liderada pels d’Emmanuel Macron, miren d’esbossar un pla per evitar que els ultres obtinguin els 289 diputats que els permetrien investir Jordan Bardella, el jove delfí de Le Pen, com a primer ministre. Es tracta d’imposar una mena de cordó sanitari o front republicà: un pla complex i ple de variables.

Per entendre-ho, primer cal conèixer el funcionament del sistema de doble volta de les legislatives a França. Agafem com a exemple el departament d’Ain, als Alps. Al segon districte d’Ain (a cada districte s’elegeix un diputat) la majoria dels vots se’ls ha emportat el candidat de RN Andréa Kotarac (39%), seguit de Romain Daubié (24%), de Junts. En tercer lloc ha quedat Maxime Meyer, del Nou Front Popular, amb el 23% dels vots. Diumenge vinent, els 73.436 electors d’aquest districte d’Ain tornaran a ser convocats a les urnes, i hauran d’elegir entre aquests tres en una segona volta. La resta no han aconseguit el 12,5% mínim.

Desistiments

Aquesta terna de candidats es diu una triangular. Aquestes han sigut les eleccions amb més triangulars de la història: 306 de 577. Aquest terme està en l’epicentre de la política francesa del moment, perquè allà és on volen actuar els que volen evitar que la ultradreta arribi al Govern. Es tracta que un dels tres candidats, el que menys vots s’hagi endut, abandoni per concentrar el vot i derrotar el candidat de Reagrupament Nacional.

El Nou Front Popular ha demanat a tots els seus candidats que siguin a l’últim lloc de les triangulars que es retirin (desistiment). Així, els electors només podran votar les altres dues opcions i el vot es concentrarà en l’opció anti Le Pen. En aquest cas d’estudi d’Ain, si això passa i tots tornen a votar, guanyaria l’escó el candidat de la coalició de Macron, amb un 47% dels vots davant un 39% del de Le Pen. Un diputat menys per a la ultradreta en l’Assemblea gràcies al cordó sanitari. El partit de Macron també apunta en la mateixa direcció, tot i que amb matisos.

Notícies relacionades

De les 306 triangulars i cinc quadrangulars, en les quals el cordó sanitari pot concentrar el vot retirant-se un o dos candidats, ja han anunciat que es retiren els tercers de 166 circumscripcions, tant del Nou Front Popular com de Junts, segons un seguiment de Le Monde. Un cop dur a les aspiracions de Reagrupament Nacional. Els altres 140 tenen per decidir-ho fins aquest mateix dimarts.

La resta dels escons es reparteixen en 190 duels, dels quals en 141 hi ha un candidat d’ultradreta. I 76 diputats més ja han sigut elegits sense necessitat de segona volta per superar el 50%, dels quals 39 són de RN. La situació és endimoniada i fer pronòstics amb tantíssimes variables, gairebé impossible. "Mai abans en les eleccions de la França moderna havíem tingut tantes triangulars, i el resultat és gairebé impossible de predir", apunta en conversa amb aquest diari Francis Ghilès, investigador sènior associat del think tank Cidob.