500 detinguts a Turquia després de dos dies d’atacs a refugiats sirians

El detonant va ser el presumpte abús d’un home a una nena de 5 anys

El presidente turco, Recep Tayyip Erdogan

El presidente turco, Recep Tayyip Erdogan / AHMAD AL-RUBAYE / AP

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Gairebé 500 persones han sigut detingudes a Turquia en dos dies per participar i encoratjar els disturbis que des de diumenge a la nit assolen les grans ciutats de l’est del país i que tenen per objectiu la comunitat refugiada siriana de la zona.

Des de fa anys, la xenofòbia contra sobretot sirians i afganesos s’ha multiplicat a Turquia a causa de la greu crisi inflacionària que viu el país –un 75% d’inflació interanual– i de la retòrica bel·licista de l’oposició al president turc, Recep Tayyip Erdogan. L’oposició turca, liderada pel socialdemòcrata CHP, ha convertit la qüestió dels refugiats en la seva punta de llança contra Erdogan, la política del qual en els primers anys de Guerra Civil siriana va ser de braços oberts.

Aquest últim episodi de violència va començar diumenge a la ciutat de Kayseri: mitjans locals van publicar que un home sirià resident en la regió havia abusat d’una menor de 5 anys en uns banys públics. La governació local va afegir hores més tard que la nena abusada era també siriana.

Però l’anunci va arribar massa tard, i la flama havia sigut ja encesa: Kayseri primer i altres grans ciutats turques com Konya, Antioquia i Antalya han viscut disturbis i atacs contra refugiats sirians. Els assaltants, ultranacionalistes turcs, han agredit refugiats i cremat vivendes, botigues i cotxes pertanyents a ciutadans sirians.

"Els meus estimats conciutadans: no caiguem en provocacions; actuem moderadament. Ningú pot cometre crims agredint persones i els espais públics. El nostre Estat és fort. Aquells que participin en conspiracions en contra del nostre Estat rebran el càstig que es mereixen", va dir ahir el ministre de l’Interior turc, Ali Yerlikaya.

"Inacceptable"

El Govern turc trepitja una fina línia en la qüestió dels refugiats sirians a Turquia: Erdogan governa en coalició amb el partit ultranacionalista MHP, els grups de joves del qual són, en molts casos, els més actius als carrers.

Notícies relacionades

"No importa els que siguin: cremar cases i carrers és inacceptable. Turquia és un país de llei i ordre. Les nostres forces de seguretat continuen la seva lluita contra tots els crims", va dir el president turc.

No obstant, les tensions estan a l’alça, i en resposta als atacs a Turquia, sirians al nord de Síria —a les regions ocupades per Turquia— han atacat soldats turcs i cremat banderes del país.