Els ‘tories’, al caire de l’abisme després de 14 anys al Govern

Les promeses incomplertes i els xocs interns els compliquen els comicis de demà

El primer ministro británico, Rishi Sunak, saluda a sus simpatizantes durante un acto de campaña en Londres.

El primer ministro británico, Rishi Sunak, saluda a sus simpatizantes durante un acto de campaña en Londres. / Hollie Adams / Bloomberg

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Al Partit Conservador li fa falta poc menys que un miracle per continuar en el poder després de les eleccions d’aquest dijous al Regne Unit. Totes les enquestes pronostiquen una derrota històrica de la formació liderada pel primer ministre, Rishi Sunak, que ha mirat sense èxit de recuperar la confiança d’uns electors cansats de 14 anys de desgovern i de promeses incomplertes. El Brexit, els escàndols i les divisions internes –que van acabar amb fins a quatre primers ministres abans de l’arribada de Sunak– han deixat el partit al caire de l’abisme i davant el repte d’iniciar un procés profund de reconstrucció, en el cas que es confirmin les prediccions.

El primer ministre va topar amb un escenari poc favorable tot just arribar al poder. La seva predecessora en el càrrec, Liz Truss, va haver de dimitir tan sols 44 dies després del seu nomenament després de provocar un terratrèmol financer amb un pressupost que plantejava baixades d’impostos multimilionàries als més rics, una cosa que es va afegir a les festes protagonitzades per l’ex primer ministre Boris Johnson durant la pandèmia i als casos d’agressió sexual que van esquitxar alguns diputats del partit. El suport majoritari als tories aconseguit pel mateix Johnson el 2019, es va esvair en qüestió de tres anys i les divisions internes han tornat a sortir a la superfície des d’aleshores.

"Les opcions de Sunak de remuntar en les enquestes eren realment limitades quan va ser nomenat primer ministre", explica Tim Bale, professor de Política de la Universitat Queen Mary de Londres i autor de diverses investigacions sobre el Partit Conservador. "Boris Johnson va acabar amb la reputació del partit en termes d’integritat i Liz Truss va acabar amb la reputació del partit en termes de gestió econòmica. Realment faria falta un miracle per guanyar les eleccions, tenint en compte que la llista d’èxits del Partit Conservador des del 2010 ha sigut bastant limitada: l’economia està estancada i l’NHS [el Servei Nacional de Salut] té nombrosos problemes", afirma Bale.

Notícies relacionades

Cinc objectius

Sunak es va comprometre a complir cinc objectius abans d’acabar el seu mandat: reduir la inflació a la meitat, aconseguir el creixement econòmic, retallar el deute públic, reduir les llistes d’espera a la sanitat pública i aturar les arribades d’immigrants a través del Canal de la Mànega. "Ha fet promeses difícils de complir i s’ha obsessionat a perseguir els potencials votants de Reform UK, oblidant-se dels electors més inclinats pel Partit Laborista i pel Partit Liberaldemòcrata".