Espanya va negar a Zelenski la bateria de míssils Patriot desplegada a Turquia

El Govern considera un compromís amb l’OTAN mantenir l’armament a la base aèria d’Incirlik / L’equip protegeix des de fa nou anys una àrea a 100 quilòmetres de la frontera amb Síria

Espanya va negar a Zelenski la bateria de míssils Patriot desplegada a Turquia
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’última vegada que es va tractar l’assumpte va ser en una conversa telefònica entre el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el president espanyol, Pedro Sánchez, confirmen a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de la negociació. Era l’últim contacte abans de la firma a la Moncloa de l’acord de defensa entre els dos països. I el resultat va ser el mateix: Ucraïna haurà d’esperar encara en la seva petició que Espanya li presti la bateria Patriot que té col·locada, fins ara sense més efecte que la dissuasió, en les proximitats de la base aèria turca d’Incirlik.

De totes les sol·licituds infructuoses de material defensiu formulades per Ucraïna al Govern espanyol, aquesta és la que menys transcendeix, malgrat que no és nova. Defensa té desplegat un terç de la seva capacitat de defensa antiaèria Patriot per a la defensa de la més important base aèria turca i de la ciutat d’Adana, d’un milió i mig d’habitants, a menys de 100 quilòmetres de la frontera nord de Síria. De fet aquest emplaçament, i la importància clau de la base turca al mapa OTAN de forces aèries, va ser la raó que va motivar la missió, que per a l’Exèrcit espanyol es denomina operació Suport a Turquia, i que a l’OTAN va emmarcar en el seu dia en la missió Active Fence.

Sense atacs en gairebé 10 anys

Sis llançadors M-901 de quatre tubs embarcats en camions, un post de comandament i control, un radar i diversos generadors d’energia elèctrica, tot això operat per rotacions d’un màxim de 150 militars és la dotació d’aquesta missió. Hi ha a més un nombre no comunicat de míssils PAC 2 (Patriot Advanced Capability) enviats a l’altre extrem del Mediterrani. Va ser la càrrega que van portar els vaixells Martín Posadillo i Camino Español al gener de l’any 2015 per iniciar el desplegament.

Quan ja és pròxim el desè aniversari de l’operació, en nou anys i set mesos de missió no ha sigut necessari neutralitzar cap atac aeri; no ha arribat a Adana cap coet llançat des de Síria o l’Iraq, ni cap míssil balístic que pogués tenir el seu origen en algun altre punt de l’Orient Mitjà. I aquest és el detall que els ucraïnesos més tenen en compte a l’hora de repetir la seva comanda: segons la seva opinió la bateria Patriot espanyola està sense ús.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va tornar a agrair a Espanya la cessió d’una de les seves bateries Patriot durant la reunió d’alt nivell feta a la Moncloa el 13 de juny. En la roda de premsa, Sánchez va evitar que el cap de l’Estat turc respongués a una pregunta d’EL PERIÓDICO sobre si estaria disposat a cedir aquesta bateria al president ucraïnès per defensar-se de Rússia. Sánchez va prendre la paraula per assegurar que la bateria es quedarà a Turquia, informa Mario Saavedra.

L’agost del 2014, segons el relat oficial que d’aquesta missió fa l’Estat Major de la Defensa, el comandant del SACEUR, comandament de l’Aliança Atlàntica a Europa, va demanar a Espanya que col·loqués al flanc turc una de les bateries Patriot que acabava de comprar de segona mà a Alemanya. Llavors estava activa la guerra occidental contra l’Estat Islàmic en territoris sirià i iraquià, i un atac contra Adana o la pròxima base d’Incirlik era molt estimable en les previsions de l’OTAN. La missió és per tant un compromís espanyol amb l’OTAN i la seva modificació o finalització "no depèn només d’una decisió espanyola", diuen fonts militars consultades, que, mirant a l’Iran, discrepen de la falta d’utilitat d’aquest desplegament. Una de les fonts consultades el considera "estratègic".

Tres bateries

Però no és l’únic compromís d’Espanya amb els seus aliats. Les mateixes fonts militars corroboren a EL PERIÓDICO que des de fa dos mesos s’ha incrementat la pressió de diversos estats OTAN sobre Espanya perquè enviï més defenses antiaèries a Ucraïna.

Notícies relacionades

Abans, durant els mesos d’abril i maig, delegacions d’Espanya i Ucraïna van tractar també l’assumpte. Va ser a iniciativa ucraïnesa, i de nou sense fruit: "Però no preguntarem cent vegades", comenta una font pròxima al govern de Kíiv. L’interès s’ha reactivat a finals de juny, després de l’anunci, confirmat pel rei Felip VI, que Espanya reforçarà la defensa antiaèria bàltica desplegant llançadors de míssils NASAMS a Estònia. Actualment, Espanya té tres bateries Patriot, totes en el Grup Patriot del Regiment d’Artilleria Antiaèria 73 de Marines (València). Cada bateria es compon de sis llançadors. A Turquia, actualment opera la bateria enviada el XX relleu del regiment, sota comandament d’un tinent coronel.

Ucraïna té actualment sis bateries Patriot al seu territori. Tres d’elles són alemanyes, amb la qual cosa Berlín ha cedit al país envaït per Rússia la quarta part de tota la seva capacitat Patriot. A més, estan operatives al front una bateria cedida per Holanda, una altra de Romania i una altra més dels EUA.

Temes:

OTAN Espanyol