Biden s’aferra a la candidatura tot i l’agreujament de la crisi pel seu estat

"Em presento. Soc el líder del partit. Ningú em farà retirar", assegura

Biden s’aferra a la candidatura tot i l’agreujament de la crisi pel seu estat
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"Em presento. Soc el líder del partit. Ningú em farà retirar". Amb aquest missatge pronunciat en una trucada amb el Comitè Nacional Demòcrata ahir el president dels Estats Units, Joe Biden, va mostrar la seva determinació de seguir en la carrera per la reelecció, una continuïtat que ha sigut qüestionada intensament des de la calamitosa actuació del demòcrata en el seu debat amb Donald Trump dijous passat.

Segons filtracions sobre la trucada, a la qual Biden i la vicepresidenta Kamala Harris es van afegir per sorpresa, el president va dir que està "en la cursa fins al final". I Harris, en el centre de les converses sobre un possible relleu, va reafirmar el seu suport al president. "No farem un pas enrere. Seguirem el lideratge del nostre president. Lluitarem i guanyarem".

Fermesa

Aquest missatge de fermesa ratifica l’enrocament del candidat i és l’últim esforç públic del mandatari i els seus més pròxims aliats per intentar deixar enrere la crisi oberta que, després del debat, ha disparat les preocupacions sobre el seu estat als 81 anys que durant mesos van mostrar molts votants. Arriba a mesura que ell, el seu equip i la seva campanya premen l’accelerador per mirar de contenir l’ansietat, intensificant els contactes de Biden amb líders de la formació, càrrecs electes i donants i la seva agenda del president.

La crisi, però, no només no remet, sinó que s’aguditza. I el mateix Biden, almenys en privat, sembla conscient del moment crític. El demòcrata ha dit a un aliat proper, segons The New York Times, que sap que potser no podrà salvar la candidatura. La Casa Blanca va desmentir de forma immediata i com a "absolutament falsa" la informació, titulada de forma una mica enganyosa amb la idea que Biden "sospesa si seguir en la cursa", i va acusar el diari d’haver-li donat només set minuts per fer comentaris abans de publicar.

El rotatiu novaiorquès, però, no era l’únic que oferia la informació. CNN, citant una font també anònima, va assegurar que el demòcrata "ha reconegut en privat que els pròxims dies són crítics per veure si pot salvar la seva campanya de reelecció". I després ABC News, amb dues altres fonts anònimes, reforçava la idea que el president té la "ment oberta" sobre el camí que té al davant, reconeixent els reptes que afronta la seva candidatura.

Notícies relacionades

Els tres mitjans van en la mateixa direcció. Biden sap que els esforços des del debat "no estan funcionant" i que la seva idea de poder superar aquella debacle tornant de nou el focus cap al perill que representa una victòria de Trump no qualla. Sap, també, que seran determinants diversos factors en les pròximes hores i dies: les enquestes, què fan els donants i les seves pròximes aparicions públiques, especialment una entrevista que mantindrà divendres amb George Stephanopoulos a la cadena ABC i actes electorals afegits a la seva agenda per a divendres a Wisconsin i diumenge a Pennsilvània.

En l’apartat dels sondejos, les notícies no són bones. Ahir el Times va publicar una enquesta en què Trump amplia fins a sis punts l’avantatge sobre Biden entre possibles votants, 49% davant 43%. Són tres punts més per al republicà que fa una setmana, abans que tingués lloc el debat. Entre votants registrats el marge és encara més gran: 49% davant 41%. A més, a l’enquesta el 74% el veuen com a massa gran per al càrrec, un 5% més que abans del debat.