La campanya francesa es tensa amb agressions i insults racistes

L’atac a l’equip de la portaveu de l’Elisi s’afegeix al que va patir una candidata de Reagrupament Nacional en ple carrer

La campanya francesa es tensa amb agressions i insults racistes
2
Es llegeix en minuts

La portaveu del govern, Prisca Thevenot, i el seu equip van ser atacats dimecres a la tarda, a mans d’un grup d’individus, mentre enganxaven cartells a la comuna de Meudon, a prop de París. Segons el testimoni de les víctimes, els agressors van utilitzar un patinet per colpejar el parabrisa del cotxe de l’adjunta a Thevenot, Virgine Lanlo, i deixar diverses persones ferides. "La violència mai és la resposta", va escriure la portaveu ahir al matí a X (abans Twitter), per agrair el gran suport que li han enviat.

El primer ministre, Gabriel Attal, també va voler mostrar el seu solaridad amb Thevenot i va condemnar l’agressió a través de la mateixa xarxa social: "La violència i la intimidació no tenen cabuda en la nostra democràcia. No tenen lloc a la nostra República". Posteriorment, davant els mitjans, hi va afegir que els desacords són legítims en democràcia però que s’han de resoldre a través del debat i les paraules. "Sempre cal distanciar-se de la violència física", va remarcar el candidat oficialista, que qualifica de covardia "atacar persones que mantenen viva la democràcia, que no fan més que campanya, convèncer els ciutadans perquè votin, debaten projectes, mesures i prioritats per al país".

"No ens hem d’acostumar a aquesta violència. Som càrrecs electes a l’abast dels crits, però mai a l’abast dels cops", va afegir Thevenot.

No és un cas aïllat. Aquesta mateixa setmana, l’eurodiputada i candidata de Reagrupament Nacional a Savoia, Marie Dauchy, va ser agredida per un home que la va agafar del coll en ple carrer a prop del mercat de La Rochette. Després de l’atac, els metges van preescriure a la diputada vuit dies de baixa i, com a conseqüència, Dauchy va anunciar a través de X la suspensió de la seva campanya: "Després de ser agredida violentament aquest matí al mercat de La Rochette, suspenc la meva campanya".

Carta amenaçadora

Les agressions físiques i verbals s’estenen per tot el territori francès des de la victòria de la ultradreta en la primera volta. A Perpinyà, aquesta setmana una comercianta va rebre una carta amenaçadora del Moviment Popular francès que li demanava vendre el seu domicili a "francesos natius" i "tornar a l’Àfrica".

A La Tronche, al sud de Lió, el tinent d’alcalde va ser colpejat a la cara mentre enganxava cartells electorals al carrer. L’agressor s’hauria identificat com a "votant de La França Insubmisa", segons va explicar el fiscal, que ja ha obert una investigació sobre el cas.

Notícies relacionades

"Condemno amb la màxima fermesa aquest atac covard contra un funcionari electe i que es produeix en un context de violència sense precedents en aquesta campanya per a la primera circumscripció d’Isère", va afirmar Olivier Véran, candidat en aquestes legislatives i exministre de Sanitat.

La violència va més enllà de figures polítiques i s’estén als ciutadans. La web d’ultradreta Marianne ha fet un crida a "eliminar" els advocats que van firmar una tribuna anti Reagrupament Nacional fa uns dies. A Lorient, una important associació de suport al Nou Front Popular denuncia les "amenaces" de l’alcalde. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ja va denunciar fa unes setmanes la seva preocupació pel temor de "pertorbacions en l’ordre públic", amb referència a enfrontaments entre grups d’extrema dreta i extrema esquerra després de les eleccions.