El macronisme vol constituir un Govern ‘arc de Sant Martí’ però sense Mélenchon

La majoria presidencial encoratja un Executiu amb socialistes i ecologistes per mirar de frenar l’extrema dreta i rebutja aliar-se amb l’esquerra radical

El macronisme vol constituir un Govern ‘arc de Sant Martí’ però sense Mélenchon
2
Es llegeix en minuts

"No hi haurà mai una aliança entre nosaltres i La França Insumisa (LFI)", va insistir ahir el primer ministre francès, Gabriel Attal, a tan sols uns dies de la segona volta de les eleccions legislatives, i va reclamar fer una barrera contra l’extrema dreta. En la mateixa línia, el president de MoDem, François Bayrou, va cridar "republicans" i "demòcrates" a "asseure’s al voltant d’una taula" i "assumir les seves responsabilitats" en aquest moment crític que viu el país. I l’ex primer ministre i aspirant a succeir Emmanuel Macron, Édouard Philippe, va ser ahir contundent en la seva crida a fer un front comú per frenar al Reagrupament Nacional de Marine Le Pen: "Diumenge votaré i votaré per un candidat comunista".

La majoria presidencial ha obert així una porta a una nova coalició anti Reagrupament Nacional i ha encoratjat la creació d’un possible govern "arc de Sant Martí" amb socialistes i ecologistes. Una unió a què, dilluns, el president Macron ja va tancar la porta al partit de Jean-Luc Mélenchon, que integra el Nou Front Popular amb socialistes, comunistes i ecologistes: "Tot em separa de La França Insubmisa. Mai faré una aliança amb ella". Pel costat dels ecologistes, la secretària del partit, Marine Tondelier, va afirmar que segurament hauran de fer "coses que ningú ha fet abans en aquest país" per assegurar una majoria clara en l’Assemblea Nacional i evitar així l’arribada de la ultradreta al poder.

Al seu torn, els insubmissos també han mostrat les seves reticències a un executiu multicolor. "Els rebels només governaran per implementar el seu programa, res més que el programa", va sentenciar aquest dimarts Manuel Bompard, coordinador nacional de LFI. L’expresident socialista François Hollande, en la seva postura de moderador i de veterà polític, va voler calmar les aigües i va demanar a l’esquerra "ser una solució i no un obstacle". De fet, segons indiquen els sondejos, el govern arc de Sant Martí necessitaria La França Insubmisa per superar l’extrema dreta.

Una nova manera de governar

Notícies relacionades

Dilluns passat, la secretària general de la CGT, Sophie Binet, va demanar al Govern "respondre a les causes socials que fan créixer l’extrema dreta". Si no és així, els sindicats continuaran "fent de bombers de servei". A les files macronistes hi ha la teoria que la situació actual es deu a un "vot de càstig" al president per part dels ciutadans. Per això Attal ha assenyalat més d’unavegada al llarg d’aquesta campanya electoral que han "après la lliçó" i que si aconsegueixen sortir d’aquesta "governaran millor".

L’escenari d’una França ingovernable, sense majories clares en l’Assemblea Nacional, sembla cada vegada més realista. Un altre escull més serà posar sobre la taula el candidat a primer ministre, un debat pot obrir una bretxa entre el macronisme i l’esquerra. Així les coses, els sondejos continuen donant una clara victòria a l’extrema dreta de Marine Le Pen, tot i que amb una majoria relativa. Dimarts, 214 candidats es van retirar de la segona volta dels comicis, majoritàriament de l’NFP (uns 127 davant 81 de la majoria presidencial) en les circumscripcions on es produïen triangulacions amb l’objectiu de bloquejar RN.

Temes:

Govern El País