Stéphane Vojetta: "Vivim la tensió política més gran des de la guerra d’Algèria"

Stéphane Vojetta: "Vivim la tensió política més gran des de la guerra d’Algèria"
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Si tot surt com està previst, diumenge vinent Stéphane Vojetta (Nancy, França, 1974) renovarà el seu càrrec de diputat de l’Assemblea Nacional de França per la 5a circumscripció dels francesos a l’estranger, Espanya.

¿Creu que funcionarà l’estratègia de la concentració de vot dels anti Le Pen?

Crec que podria funcionar. Hi ha hagut un gran nombre de desistiments, candidats que s’han retirat per permetre que un altre de més ben situat es pugui imposar al de Reagrupament.

¿Tindria algun efecte per a Espanya un Govern de la ultradreta d’RN? ¿Per exemple el tancament dels passos fronterers per evitar migracions secundàries?

En el seu programa hi ha efectivament crear una segona frontera dins d’Europa i, per tant, una nova frontera entre França i Espanya. No sabem quina forma podria tenir. Quan ho pregunten a Jordan Bardella [candidat a primer ministre de RN] no ho aclareix. A més, volen imposar mesures que privilegien els francesos davant qualsevol estranger, en particular els espanyols, en temes d’accés a la vivenda o a l’ocupació. Malgrat que estan emparats pel dret europeu, que els garanteix igualtat de tractament davant els francesos. És un tema que preocupa els francesos a Espanya. Perquè Espanya podria fer el mateix, aplicant la reciprocitat.

¿Què més preocupa els francesos a Espanya?

Ha xocat molt el que va dir Bardella fa dos dies: que els francesos amb doble nacionalitat no puguin tenir accés a certes ocupacions públiques estratègiques. Els fills de francès i espanyola o d’espanyol i francesa seran així ciutadans de segona categoria.

Vostè es presenta a les eleccions com a independent, però la seva ideologia ¿està alineada amb la d’Ensemble, de Macron?

Notícies relacionades

Sí, pertanyo a aquesta família política. No soc polític. La meva carrera s’ha desenvolupat sempre en el sector privat. Però m’identifico en el centredreta, cosa que representa Emmanuel Macron. Vaig com a independent, igual que el 2022, quan em van fer fora perquè em vaig plantar davant l’elecció de Manuel Valls com a candidat.

Hi ha analistes que apunten a la mort lenta de la Cinquena República o rememoren l’advertència de Macron sobre el risc de confrontació civil. ¿Hiperventilen?

És la primera vegada des del Govern de Vichy que podem tenir l’extrema dreta governant el país. Es tracta d’un risc real. Però Macron continua sent president, i està emparat per la Constitució. Té poders que ens protegeixen d’un Govern que vulgui passar-se de la ratlla. Però és la situació política més tensa que hem viscut des de 1958, quan la Quarta República trontollava per la guerra d’Algèria i hi havia amenaces de cop d’Estat dels militars. Fins i tot més tensa que el maig del 68.

Temes:

Govern França