Els laboristes escombren els ‘tories’ amb una aclaparadora majoria al Regne Unit
Starmer capitalitza el descontentament amb Sunak i fa fora els conservadors després de 14 anys en el poder / Les primeres projeccions donen al guanyador 410 escons, davant els 131 del rival
El Partit Laborista va aconseguir una aclaparadora victòria ahir en les eleccions generals al Regne Unit. Els sondejos a peu d’urna donaven a la formació de Keir Starmer, al tancament de la present edició, 410 dels 650 seients a la Cambra dels Comuns, un resultat que es queda a vuit escons del que va obtenir Tony Blair el 1997 i que torna el laborisme al poder 14 anys després. Els laboristes han superat de llarg la majoria absoluta, situada en els 326 escons, i iniciaran una nova etapa al capdavant del país després de més d’una dècada de governs del Partit Conservador, que ha obtingut el pitjor resultat de la seva història amb 131 representants al Parlament, segons les primeres projeccions.
El Partit Laborista va capitalitzar el desgast d’un Partit Conservador que ha sigut incapaç de complir moltes de les seves promeses i que s’ha vist sacsejat pels escàndols i les divisions internes en els últims anys. Les polítiques d’austeritat, el Brexit, el deteriorament de serveis públics com la sanitat i l’educació i l’augment del cost de la vida han passat factura als tories i han posat les coses molt difícils per al primer ministre, Rishi Sunak, que va agafar les regnes de la formació en un dels seus pitjors moments. Lluny de millorar la imatge del seu partit després de les dimissions de Boris Johnson i de Liz Truss, Sunak va enfonsar encara més el partit amb una política migratòria fallida i amb una economia que no ha acabat de quallar.
Als fracassos dels governs conservadors s’ha sumat l’aposta de Starmer per l’estabilitat econòmica i per la moderació i als seus esforços per desvincular-se del seu predecessor en el càrrec, Jeremy Corbyn, que va obtenir una de les pitjors derrotes del Partit Laborista el 2019. El gir cap al centre i la ruptura total amb l’anterior direcció han permès al líder laborista atraure els votants més pròxims al centre liberal i mantenir una part important de l’electorat tradicional de l’esquerra, que el continua veient com la millor alternativa als governs del Partit Conservador, malgrat discrepar en matèries com la identitat de gènere i la política exterior. L’únic partit que podia fer-li ombra per aquest flanc, els Verds, ha aconseguit dos representants, castigat pel sistema electoral britànic.
Auge de Reform UK
L’èxit dels laboristes també es deu a l’auge del partit de dreta radical Reform UK, liderat pel populista Nigel Farage, que ha atret els votants conservadors més descontents amb l’arribada irregular d’immigrants al país. Malgrat que el partit amb prou feines ha aconseguit 13 representants en la Cambra dels Comuns, segons els sondejos a peu d’urna, la divisió del vot de dretes ha permès al Partit Laborista guanyar en circumscripcions històricament favorables al Partit Conservador. El fracàs de Sunak en el seu intent de contenir la immigració –una de les principals promeses del Brexit– ha donat ales a la formació populista, que ha aconseguit acaparar una part considerable del vot. El daltabaix conservador també ha beneficiat el Partit Liberaldemòcrata, que ha passat dels 11 representants del 2019 als 61 en aquesta ocasió, segons els pronòstics. La formació aconseguirà previsiblement la victòria en moltes circumscripcions de l’anomenat "mur blau", les zones del sud del país tradicionalment conservadores i que es consideraven fins ara seients segurs per als tories. El seu líder, Ed Davey, exministre en el Govern de coalició de David Cameron, ha aconseguit captar una part important del descontentament amb el Partit Conservador en unes zones on el Partit Laborista té una presència gairebé anecdòtica.
Notícies relacionadesEls laboristes sí que s’han beneficiat de la debacle del Partit Nacional Escocès (SNP), que passa dels 48 representants obtinguts el 2019 a tan sols 10. Els independentistes escocesos han pagat el desgast de 17 anys en el poder, esquitxats per les presumptes irregularitats en el finançament del partit en les quals s’ha vist embolicada l’exministra principal, Nicola Sturgeon.
El resultat d’ahir a la nit ha obert les portes de Downing Street al Partit Laborista per quarta vegada en la seva història. Però els reptes de Starmer seran enormes. El previsible nou primer ministre confia a accelerar el creixement econòmic amb inversions en vivenda i infraestructures i millorar els serveis públics, però les previsions no són gaire esperançadores. El Partit Conservador, per la seva banda, s’enfronta a un procés de renovació que començarà amb l’elecció d’un nou líder i amb la definició d’un nou rumb polític.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034