Berlín tem una estocada a l’eix francoalemany si guanya Le Pen

"Espero que França, un país que estimo i aprecio, eviti un govern liderat per l’extrema dreta", afirma Scholz

Berlín tem una estocada a l’eix francoalemany si guanya Le Pen
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"Contemplo amb preocupació la segona ronda de les parlamentàries franceses, després del que estem veient als Països Baixos i el que ja vam veure a dos països escandinaus", va afirmar ahir el canceller alemany, Olaf Scholz, davant els mitjans. Feia diversos dies que donava respostes menys concretes a la pregunta de què passarà amb l’eix francoalemany si les urnes donen a Marine Le Pen les claus del poder. L’agència de notícies DPA citava una frase de Scholz, pronunciada en una reunió del Partit Socialdemòcrata (SPD), més incisiva del que li permet la seva norma de no incidir en la política interna d’altres països: "Espero que França, un país que estimo i aprecio, eviti un govern liderat per l’extrema dreta".

Notícies relacionades

A Scholz el persegueix la pregunta de si el malmès eix francoalemany sobreviurà a una victòria de Reagrupament Nacional des que el partit de Le Pen va aconseguir el primer lloc en la primera volta. El canceller s’aferra públicament al fet que, en cas de cohabitació entre Emmanuel Macron i un primer ministre ultradretà, el seu interlocutor continuarà sent el president. Les relacions bilaterals es tracen entre el canceller i el president. En el parlamentarisme alemany, la direcció de l’Estat l’exerceix un president amb funcions representatives. Per raons de protocol, correspon al president, actualment Frank-Walter Steinmeier, rebre un altre cap d’Estat, però les decisions polítiques competeixen al canceller.

Els poders que té Macron són més grans que els que ostenta un canceller federal. Però, per sobre de les diferències entre el parlamentarisme alemany i el presidencialisme francès, les consultes intergovernamentals entre els dos socis europeus inclouen els ministres d’un país i l’altre. En cas d’un Govern de Jordan Bardella, l’Executiu de Berlín "cohabitaria" amb la ultradreta francesa.

Temes:

Govern Berlín