Biden: "Només abandonaria si m’ho digués Déu Totpoderós"

En la seva primera entrevista després del calamitós debat amb Trump, el president s’atrinxera en la determinació de continuar com a candidat

Biden: "Només abandonaria si m’ho digués Déu Totpoderós"
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"Només si Déu Totpoderós em digués que abandonés ho faria. I Déu Totpoderós no baixarà pas". Amb aquesta frase, pronunciada aquest divendres en una entrevista a ABC News, el president dels Estats Units, Joe Biden, va demostrar que s’atrinxera cada dia més en la seva determinació de continuar com a candidat demòcrata a la recerca de la reelecció davant Donald Trump. Ho fa alhora que dins el partit creix la incomoditat i la por del mal que aquesta permanència pot fer als demòcrates en les eleccions del novembre.

L’entrevista que li va fer George Stephanopoulos s’esperava amb expectació, com una prova de foc en un cap de setmana crucial. Era la primera que oferia Biden després de la desastrosa actuació en el debat amb el republicà la setmana passada, que va fer disparar la por sobre el deteriorament físic i cognitiu del mandatari, de 81 anys.

Al llarg de 22 minuts, emesos íntegrament i sense edicions, l’entrevista va permetre veure un Biden molt més coherent que en el debat, centrat a defensar la seva presidència i la seva candidatura i a atacar Trump. Però també va mostrar un líder enrocat, desafiador, a la defensiva sobre les preguntes relacionades amb la seva salut física i mental i en estat negació de la greu crisi que està vivint la seva candidatura.

Refredat i cansat

Stephanopoulos, que abans de dedicar-se al periodisme va ser assessor i cap de comunicacions de la Casa Blanca durant la presidència de Bill Clinton, va incidir repetidament en les preguntes que li feia a Biden sobre aquesta posició complicada. Davant els seus interrogants Biden va optar per rebutjar les preocupacions.

El demòcrata va assegurar que el que va passar en el debat va ser "una mala nit", un "episodi" específic a causa d’un refredat i del cansament i "no indicatiu de cap problema mèdic seriós". Va eludir contestar si se sotmetria a una prova cognitiva independent, justificant que la seva feina és equivalent a sotmetre’s a "una prova neurològica cada dia". Va afirmar que segueix "en bona forma" i va replicar amb un taxatiu "no" la pregunta de si és més fràgil.

També va instar els nord-americans a mirar-lo la setmana que ve durant la cimera de l’OTAN que se celebra a Washington. Abans d’això, avui farà dos actes de campanya a Pennsilvània.

"Desconnectat de la realitat"

Biden també va refusar les enquestes que mostren els seus baixos índexs de popularitat, en alguns sondejos de només el 36%, i que també assenyalen Trump amb un creixent avantatge per als comicis del mes de novembre que ve. En un sondeig publicat aquesta setmana al diari The New York Times i Sienna College, gairebé tres quarts dels votants deien que el veuen massa gran per ser un president efectiu.

Poc després de l’emissió, David Axelrod, estrateg demòcrata i antic assessor de Barack Obama, va publicar a les xarxes socials que Biden està "perillosament desconnectat de les preocupacions de la gent sobre les seves capacitats i la seva posició en la carrera".

Tensió al Congrés

La campanya i l’equip de Biden van interpretar l’entrevista com un bon pas, un moment que dona una mica d’aire per permetre al president intentar recompondre la campanya i seguir, igual que un míting que havia fet hores abans a Wisconsin. Algunes veus demòcrates també es van recolzar en la intervenció per reclamar unir-se rere el seu candidat. Però les bretxes en el suport a Biden dins de la formació són aparents.

Ja són quatre congressistes demòcrates els que han demanat públicament a Biden que faci un pas al costat, tement tant pel duel presidencial com també per les eleccions del 5 de novembre vinent, en què ambicionen mantenir els escons que tenen. En aquests comicis es renova tota la Cambra de Representants i un terç del Senat. El primer que ho va fer, el veterà progressista de Texas Lloyd Doggett, va assegurar després de veure l’entrevista que "la necessitat que es faci a un costat encara és més urgent".

Notícies relacionades

Doggett també va atacar la referència a Déu per part de Biden, que ni tan sols va contestar si es retiraria si l’hi demanessin, no ja congressistes de base, sinó líders com Chuck Schumer i Nancy Pelosi. "Pot ser que no siguem Déu Totpoderós, però el risc d’una presidència de Trump, que destrueixi la nostra democràcia, que prengui el Govern i no el torni mai, és tan gran que hem de tenir el nostre candidat més fort", va afirmar el polític texà.

Per avui, Hakeem Jeffries, líder de la minoria a la Cambra baixa, ha convocat una reunió virtual de destacats demòcrates en aquesta cambra per parlar de la candidatura de Biden i el camí que els espera. Mentrestant, al Senat hi comença a haver moviments seriosos per mirar d’instar Biden a abandonar. Segons va publicar The Washington Post, el senador Mark Warner està intentant organitzar un grup amb altres senadors amb aquesta finalitat. Biden, quan li van preguntar per això a l’entrevista, simplement va mostrar el seu desacord amb Warner.