Un cirurgià que pretén refer els ponts amb els EUA i Europa

Masoud Pezeshkian: La victòria d’aquest diputat d’ètnia àzeri no entrava en els plans del líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei.

Masud Pezeshkian, vencedor de las elecciones en Irán. Masud Pezeshkian Europa Press

Masud Pezeshkian, vencedor de las elecciones en Irán. Masud Pezeshkian Europa Press / Rouzbeh Fouladi EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

Masoud Pezeshkian era, fins fa unes setmanes, un parlamentari poc carismàtic i relativament desconegut pel públic general a l’Iran. Antic ministre de Sanitat entre 2001 i 2008, pocs els recordaven a ell i al seu discret pas pel govern reformista del moderat Mohammad Khatami.

La victòria d’aquest home d’ètnia àzeri no entrava en els plans del líder suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei, que durant la campanya electoral el va criticar de manera subtil. Pezeshkian va ser l’únic candidat no ultraconservador a qui el Consell de Guardians de la República Islàmica va permetre presentar-se.

El nou president, de 70 anys, va participar en la guerra entre l’Iran i l’Iraq de 1980 a 1988 com a metge al camp de batalla. Després es va especialitzar en cirurgia cardíaca a la Universitat de Tabriz, ciutat de majoria kurda i àzeri –Pezeshkian parla els dos idiomes, a més del persa.

Notícies relacionades

El 2001 va ser elegit ministre de Sanitat, i a l’acabar el mandat en qüestió, va passar a ser parlamentari, càrrec que ha mantingut ininterrompudament fins ara. Durant els últims anys, de fet, va ser un dels diputats més crítics amb la repressió contra les dones que porten el vel islàmic "mal col·locat".

Malgrat tot, en les últimes setmanes va confirmar la seva adherència als principis ideològics de la República Islàmica i a les polítiques que designi el líder suprem, Khamenei. Malgrat això, Pezeshkian sí que es va mostrar en campanya partidari a rebaixar les tensions amb Europa i els Estats Units i a buscar fórmules per reviure l’acord nuclear del 2015 per treure el país persa de l’aïllament econòmic i internacional en el qual està sumit. "Si aconseguim aixecar les sancions, la gent tindrà una vida més fàcil", va afirmar durant la campanya electoral.

Temes:

Govern El País