Un Govern amb economistes i exsindicalistes

Hi ha hagut poques sorpreses en la llista dels elegits per Starmer per al seu Executiu. El líder laborista s’envoltarà com a primer ministre britànic dels seus col·laboradors més pròxims, en un equip amb perfils variats i un marcat pes de les dones.

Un Govern amb  economistes i exsindicalistes
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Els nomenaments de l’equip de Govern del nou primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, no han deixat espai per a la sorpresa. La majoria dels elegits formaven part de l’anomenat Govern a l’ombra, els membres del principal partit de l’oposició encarregats de fer retre comptes als alts càrrecs de l’Executiu. Aquestes són les seves cares més visibles:

Angela Rayner, vice primera ministra.

Mà dreta de Starmer des que el líder laborista va agafar les regnes del partit el 2020. El seu estil agressiu l’ha convertit en un dels principals assots del Govern conservador en aquests anys, una cosa que ha ajudat a contrarestar el caràcter contingut de Starmer. Va créixer en un edifici d’habitatges socials a l’àrea metropolitana de Manchester i va tenir el seu primer fill als 16 anys. Abans d’entrar en política, va treballar com a cuidadora i representant sindical.

Rachel Reeves, ministra d’Economia.

El nomenament d’una extreballadora del Banc d’Anglaterra per exercir com a cancellera de l’Exchequer té un fort valor simbòlic, ja que és la primera dona a ocupar-lo. Reeves ha ajudat el líder laborista a estrènyer els llaços amb l’empresariat i a recuperar la confiança dels grans inversors en el Partit Laborista després d’una etapa de distanciament sota el comandament de Jeremy Corbyn.

Yvette Cooper, ministra de l’Interior.

Va participar en els governs de Tony Blair i de Gordon Brown, ocupant el càrrec de ministra de Treball i altres llocs en els ministeris de Salut, Economia i Habitatge. Com a ministra de l’Interior a l’ombra, ha liderat l’oposició al Govern conservador en matèria migratòria, sent molt crítica amb el pla de deportacions a Ruanda. El 2016 es va presentar a les primàries del seu partit contra Corbyn, quedant tercera.

David Lammy, ministre d’Exteriors.

Va ser secretari d’Estat d’Educació Superior i de Cultura en els últims governs laboristes. Va ser el primer britànic negre en entrar a la Universitat de Harvard, on es va avenir molt amb l’expresident dels EUA Barack Obama. Veterà membre del Parlament i defensor dels drets racials, se’l vincula a l’ala esquerra del partit.

Wes Streeting, ministre de sanitat.

Com a titular de Sanitat a l’ombra, ha sigut l’encarregat de posar sobre la taula el deteriorament del Servei Nacional de Salut (NHS). Originari d’un barri de l’est de Londres, creixia en un entorn conflictiu en una era marcada per les privatitzacions del Partit Conservador. Vinculat a l’ala moderada del partit.

Notícies relacionades

Ed Miliband, ministre de Seguretat Energètica.

Va liderar el Partit Laborista en els seus primers anys a l’oposició després dels governs de Blair i Brown, entre 2010 i 2015. Va deixar el càrrec després de ser derrotat en les generals per David Cameron. Compte amb una àmplia experiència en energia –va ocupar aquesta cartera amb Blair– i defensa la lluita contra el canvi climàtic. Vinculat al sector més a l’esquerra del partit.