Perfil

El líder conservador que va arribar a Downing Street assumint riscos

El fins ara ‘premier’ britànic va ser un dels primers membres del seu partit a donar suport obertament al Brexit. Va ser la primera persona d’una minoria ètnica a agafar les regnes del Regne Unit. Els seus canvis de discurs i l’ambivalència en alguns enfocaments i estratègies han perjudicat la seva imatge.

El líder conservador que va arribar  a Downing Street assumint riscos
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La carrera política de Rishi Sunak ha estat marcada pels riscos. I, fins ara, sempre li havia sortit prou bé. Va ser un dels primers membres del Partit Conservador a donar suport obertament al Brexit, desafiant el llavors líder del seu partit i primer ministre, David Cameron, ferm defensor de mantenir-se a la Unió Europea (UE). "Si hem perdut Rishi, hem perdut el futur del partit", es creu que va dir llavors Cameron. I no anava mal encaminat: l’actual líder conservador va passar de ser un complet desconegut quan va entrar al Parlament el 2015 a ser un alt càrrec del Govern conservador en tot just quatre anys, primer com a cap del Tresor i posteriorment convertit en ministre d’Economia.

El seu segon moviment arriscat va arribar el 2022, quan va decidir dimitir del seu càrrec com a ministre després dels escàndols en els quals es va veure implicat el llavors primer ministre, Boris Johnson. La seva renúncia va provocar la caiguda de Johnson i va obrir un procés intern en el qual ell mateix es va convertir en un dels candidats. Malgrat no sortir-ne victoriós, la ràpida dimissió del seu rival, Liz Truss, després del terratrèmol financer provocat pel seu primer i únic pressupost, li va obrir les portes del seu partit i les del número 10 de Downing Street. Sunak va prendre riscos i la sort va caure del seu costat, i així es convertia en la primera persona d’una minoria ètnica a ocupar el càrrec de primer ministre al Regne Unit.

Educació elitista

Malgrat procedir d’una família de classe mitjana, el jove Sunak aviat va aconseguir les elits del país. Els seus pares –ell, metge de família i ella, farmacèutica– eren fills d’immigrants d’origen indi establerts durant anys a l’est de l’Àfrica, i van destinar una part important dels seus ingressos a finançar els seus estudis. Sunak va ingressar en l’elitista Winchester College, on va estudiar la secundària, i posteriorment va iniciar estudis de política, filosofia i economia a la Universitat d’Oxford. Però els seus primers passos professionals es van fer en el sector financer.

La seva feina al banc d’inversió Goldman Sachs i els seus estudis de postgrau a la Universitat de Stanford, a Califòrnia, li van obrir les portes del sector privat i també li van permetre conèixer la seva actual dona, Akshata Murty, filla del multimilionari indi Narayana Murty. El matrimoni es va situar en el número 245 en la llista de persones més riques del Regne Unit el 2024 amb 651 milions de lliures (768 milions d’euros), segons el diari The Times, gràcies a les accions que Murty posseeix en l’empresa del seu pare, el gegant del sector de la tecnologia de la informació Infosys.

Addicció a la feina

Notícies relacionades

El seu caràcter afable i la seva addicció a la feina el van fer ascendir ràpidament en el pla polític des que va decidir presentar-se a les eleccions generals el 2015 per la circumscripció de Richmond, una zona del nord d’Anglaterra tradicionalment conservadora. La seva aposta pel Brexit i el seu suport a Johnson li van obrir les portes del Govern, on va guanyar la fama d’home pragmàtic i eficient.

Els seus canvis de discurs i la seva ambivalència en alguns enfocaments i estratègies han perjudicat la imatge d’un home que ha tingut dificultats per defensar les seves decisions. La convocatòria anticipada d’eleccions va ser la seva última gran aposta arriscada, però aquesta vegada no li ha sortit bé.