Orbán es reuneix amb Putin tot i el malestar de Brussel·les i l’OTAN

La Comissió Europea i l’Aliança destaquen que el líder d’Hongria només representa el seu país en el viatge a Rússia per tractar d’Ucraïna

El primer ministre hongarès és el primer líder de la UE que visita Rússia des que va començar la guerra 

Orbán es reuneix amb Putin tot i el malestar de Brussel·les i l’OTAN
3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Viktor Orbán, el conservador primer ministre hongarès, comparteix moltes idees amb Vladímir Putin. I ell és l’home que vol penjar-se la medalla d’aconseguir posar fi a la guerra a Ucraïna. L’afinitat ideològica amb Putin és una bona carta per postular-se com el líder que pot posar pau entre Kíiv i Moscou. El mateix Orbán va remarcar ahir aquest objectiu a l’arribar a Moscou per entrevistar-se amb el president rus. "La missió de pau continua. Propera parada: Moscou", va escriure a X al costat d’una foto seva a l’aeroport moscovita de Vnúkovo, reservat a les autoritats.

A l’inici de la reunió al Kremlin, el polític hongarès va assenyalar el paper vital que creu que té el seu país en la guerra russoucraïnesa. "El nombre dels països que poden parlar amb les dues parts es redueix dràsticament, i aviat Hongria podria convertir-se en l’únic a poder-ho fer", va afirmar Orbán, que exerceix de president de torn de la Unió Europea en el segon semestre del 2024.

La visita ha causat estupor a Brussel·les. L’alt representant de la UE en Política Exterior i Seguretat Comuna, Josep Borrell, va destacar que Orbán no posseeix un mandat del bloc per viatjar a Rússia, i per tant, no ha acudit a Moscou en representació dels Vint-i-set. Segons el cap de la diplomàcia europea, la posició de la UE sobre Rússia, per la guerra amb Ucraïna, "exclou els contactes oficials entre la UE i el president Putin. Per tant, el primer ministre hongarès no representa la UE de cap manera".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també va criticar el viatge. "L’apaivagament no aturarà Putin. Només la unitat i la determinació aplanaran el camí cap a la pau", va indicar a X. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar que Orbán no representa l’Aliança durant la visita a Moscou. "Viktor Orbán no està representant l’OTAN en aquestes reunions. Està representant el seu propi país", va declarar Stoltenberg durant una roda de premsa prèvia a la cimera que els líders aliats celebraran la setmana vinent a Washington.

Orbán es va reunir dimarts passat a Kíiv amb el president Volodímir Zelenski. El Ministeri d’Afers Estrangers d’Ucraïna va assegurar que el viatge a Moscou no s’havia coordinat amb Ucraïna. "Els recordem que per al nostre Estat el principi de no hi ha acords sobre Ucraïna sense Ucraïna continua sent infrangible i demanem a tots els estats que el respectin estrictament", va afegir el ministeri en un comunicat.

Connexió Budapest-Moscou

Notícies relacionades

La guerra consumeix molts recursos i el Kremlin vol trobar la manera de firmar la pau el més aviat possible, però sense cedir en cap dels seus objectius. Per això, Putin veu amb bons ulls el pragmatisme d’Orbán. "Rússia i Hongria continuen cooperant en una sèrie d’àmbits, principalment en el sector energètic. I els principis clau són el sa pragmatisme i el benefici mutu", va manifestar el dirigent rus. Ell mateix va assegurar que Rússia busca "un final complet i definitiu del conflicte". L’oferta de pau russa inclou el reconeixement de les regions annexionades (Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Luhansk) i la retirada de les tropes de Kíiv dels territoris esmentats, una cosa que Ucraïna rebutja de ple.

Malgrat la bona entesa entre Orbán i Putin, el primer no veu opcions que es firmi una pau aviat. "Les posicions estan molt allunyades entre si. Cal fer molts passos per acostar-se al final de la guerra", va afirmar després de la reunió amb el president rus. Amb aquesta visita, el primer ministre hongarès s’ha convertit en el primer líder occidental que visita Rússia des que va començar la guerra russoucraïnesa.