Gir al Regne Unit

Starmer obre una nova etapa amb el repte d’impulsar l’economia britànica

El nou ‘premier’ envia un missatge d’unitat i d’esperança en el futur, amb el focus en la reconstrucció del país 

Sunak anuncia que deixarà el lideratge del Partit Conservador

«Canviar un país no és com prémer un interruptor. Això requerirà temps», avisa el líder laborista

«He escoltat el vostre enuig i decepció. Assumeixo la responsabilitat per la derrota», diu Sunak

Keir Starmer

Keir Starmer / Suzanne Plunkett / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El sol sortia ahir a Downing Street pocs minuts abans de l’arribada del nou primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer. Per als seus seguidors, es podria interpretar com un senyal dels temps que s’acosten; per als seus detractors, com una mostra més de la impredictible meteorologia britànica. Starmer apareixia entre aplaudiments i crits de joia junt amb la seva dona, Victoria, procedent de Buckingham Palace, amb l’encàrrec del rei Carles III de formar Govern. "Tant si vas votar el Partit Laborista com si no –i especialment si no ho vas fer– et dic directament: el nostre Govern et servirà", va afirmar el nou líder davant desenes de càmeres i envoltat de seguidors.

Poques hores abans, el ja ex primer ministre Rishi Sunak anunciava la seva dimissió i reconeixia públicament un fracàs electoral que ha suposat la derrota més important dels conservadors en tota la seva història, amb 121 representants a la Cambra dels Comuns. "He escoltat el vostre enuig i la vostra decepció. Assumeixo la responsabilitat per aquesta derrota", va assegurar des del mateix faristol on, poques hores després, compareixia un eufòric Starmer.

Reconstruir el partit

Sunak va demanar disculpes a la ciutadania per no complir els seus objectius i va fer una crida a la reconstrucció del Partit Conservador, que té previst deixar de liderar quan es posi en marxa el procés intern per triar un successor.

Abans d’abandonar de manera definitiva Downing Street, l’encara líder conservador també va voler desitjar sort al nou primer ministre. "En aquesta feina, els seus èxits seran també els nostres", va assegurar. Però els dubtes sobre la capacitat del nou Govern de complir les seves promeses han anat en augment durant la campanya, a causa del lent creixement econòmic que el país ha registrat en els últims anys i de les previsions per a aquest any (0,4% del PIB) i per al 2025 (1%), segons l’OCDE. Unes xifres que se situen per sota de les registrades per països com els Estats Units i el Canadà, així com per la mitjana de l’Eurozona.

Els riscos de les promeses

Entre les principals propostes dels laboristes hi ha la realització de 40.000 consultes addicionals a la setmana en el Servei Nacional de Salut (NHS) o la contractació de 6.500 professors a l’escola secundària. Unes propostes que preveu finançar amb els impostos als beneficis de les grans empreses energètiques i petroleres i amb un combat més intens contra l’evasió fiscal. L’objectiu de Starmer és estimular l’economia amb inversions en la construcció d’habitatge i d’infraestructures, però alguns organismes independents han alertat ja dels riscos de fer promeses basades en pronòstics que encara no s’han complert.

El primer ministre va insistir que totes les seves promeses electorals són factibles, però també va compartir un missatge de prudència. "Canviar un país no és com prémer un interruptor. El món és un lloc més volàtil que mai i això requerirà temps". Els electors han donat una còmoda victòria al seu partit, de 412 representants al Parlament –d’un total de 650–, però també han deixat clar que la seva figura no desperta passions i que el resultat d’aquestes eleccions no significa en absolut un xec en blanc.

Vot de càstig

Notícies relacionades

El líder laborista és conscient que, més que per mèrits propis, les causes de la seva victòria rauen en el vot de càstig al Partit Conservador, molt desgastat després de 14 anys d’escàndols, divisions internes i promeses incomplertes. Un vot que els tories podrien recuperar si el nou Govern no compleix els seus objectius i les promeses fetes.

Starmer va compartir un missatge d’unitat i d’esperança de cara al futur, amb el focus posat en la reconstrucció del país. El partit ha promès revisar la legislació laboral britànica, renacionalitzar gairebé tots els ferrocarrils de passatgers i crear una empresa estatal de generació d’energia, a més d’impulsar la inversió en la transició ecològica. Tot això amb l’objectiu de recuperar la confiança d’una ciutadania que sembla més desconnectada de la política que mai. "Hem fet els ulls grossos mentre milions de persones veien augmentada la inseguretat. Infermeres, paletes, conductors, cuidadors... gent que fa el correcte i que treballa més dur que mai. Vull dir molt clarament a aquestes persones: aquesta vegada no passarà", va afirmar el nou primer ministre. Només el temps dirà si ho aconsegueix.

Temes:

Keir Starmer