La ressaca electoral a França

Macron busca un Govern de coalició que aporti estabilitat

El president descarta la renúncia del primer ministre fins després dels Jocs 

Entre les alternatives al bloqueig destaca un possible pacte sense Mélenchon

Macron busca un Govern de coalició que aporti estabilitat

Leticia Fuentes

2
Es llegeix en minuts

Una espècie d’alleujament i incertesa inunda l’ambient de França. Les coses no estan gaire més clares després de passar per les urnes, cap partit ha aconseguit una majoria absoluta i no hi ha un termini per formar govern. La pregunta que més es va repetir aquest dilluns de ressaca electoral és qui nomenarà el president Emmanuel Macron com a primer ministre i si aconseguirà formar un govern de coalició.

Dubtes que no es respondran els pròxims dies, així ho van avisar al mateix Palau de l’Elisi, des d’on també van cridar a la «calma» i la «prudència» en un moment d’analitzar els resultats i buscar la millor estratègia, i aconseguir un govern que tregui França d’aquest bloqueig polític.

Els partits i coalicions saben que en aquests comicis no es va votar un programa polític, sinó que es tractava d’un referèndum a favor o en contra de l’extrema dreta. Per això algunes veus polítiques demanen que cap líder s’atribueixi la victòria com a pròpia, amb referència a la unió de les esquerres i a l’estratègia de retirada de candidats en circumscripcions on es produïen triangulars, a favor de l’aspirant més votat.

Ara, toca «assegurar l’estabilitat del país», va afirmar l’Elisi, després que Macron rebutgés la dimissió presentada en la vigília pel primer ministre, Gabriel Attal. Tal com estableix el protocol, Attal va anar ahir al matí al palau per comunicar la seva renúncia al president, però Macron la va descartar «de moment» fins que passin els Jocs Olímpics.

Si l’esquerra vol governar, necessita el macronisme i viceversa, però hi ha l’escull insubmís de Jean-Luc Mélenchon. Davant una majoria absoluta impossible de trobar i una coalició amb el bloc del Nou Front Popular improbable per la presència de La França Insubmisa, que aglutina una important quantitat d’escons (74), en les últimes hores comença a sonar una possible teoria que assenyalaria a una coalició entre moderats, és a dir, entre la majoria presidencial (168 escons), socialistes (59 escons) i Els Republicans (45 escons).

Tot i que junts no arribarien als 289 escons de la majoria absoluta, sí que aconseguirien una majoria relativa que permetria al president Macron legislar sota una coalició sòlida i forta per evitar tornar a les reformes per decret.

«Tot em separa de la França Insubmisa. Mai faré una aliança amb ella», va afirmar el president durant la campanya. Sense un calendari, ahir el Palau de l’Elisi va confirmar que «d’acord amb la tradició republicana, el president esperarà a l’estructuració de la nova Assemblea Nacional per prendre les decisions necessàries». S’espera que al llarg d’aquesta setmana, el Nou Front Popular presenti el seu candidat a primer ministre.

Notícies relacionades

Dreta consolidada

En vots, França manté la deriva a la dreta i, a diferència de la resta de forces, Reagrupament Nacional és un partit únic amb 143 escons. La resta de forces neixen de la unió de petits partits. Amb una extrema dreta que creix en cada convocatòria electoral, la batalla no ha acabat. Marine Le Pen no governarà de moment, però el seu partit passa de 89 a 143 escons, i es converteix en una força sòlida dins de l’Assemblea Nacional. I diumenge va aconseguir el seu rècord de paperetes, amb més de 10 milions. «Això és una victòria ajornada», va dir de fet Le Pen diumenge després de saber-se els resultats.