Milei celebra a dalt d’un tanc el pacte per canviar l’economia

El president aconsegueix un acord amb els governadors de 18 de les 24 províncies argentines per promoure reformes estructurals

Milei celebra a dalt d’un tanc el pacte per canviar l’economia
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Ens enfrontem a problemes de proporcions bíbliques. Abaixar dràsticament el pes de l’Estat en la nostra economia és la nostra missió més important i més difícil". Enmig d’una nit glacial, sota un desplegament de seguretat que va fer recordar temps foscos, el president Javier Milei es va anotar aquest dilluns una altra victòria política. L’anarcocapitalista va aconseguir, després de mesos de gestions furtives, que governadors de 18 de les 24 províncies argentines li obsequiessin la foto que tant buscava i que va posar en escena un acord fundacional que es diu el Pacte de Maig, tot i que fos subscrit al juliol. El pacte, amb les seves mòdiques imatges de consens, només li dona un nou vernís a la llei Bases que va aprovar el Congrés setmanes enrere i atorga a Milei facultats excepcionals per desballestar l’Estat i promoure canvis estructurals en l’economia i la societat, des de les normatives laborals i repressives fins a ambientals.

Milei va celebrar hores més tard el seu triomf polític a dalt d’un tanc de l’Exèrcit, agitant les mans com si fos en una tribuna, embadalit pels aplaudiments de les famílies que seguien la desfilada militar tradicional del 9 de juliol, una de les principals efemèrides d’aquest país.

Notícies relacionades

Per a la ultradreta, que va arribar al poder de manera inesperada, fruit d’una crisi històrica de representació política que va enfonsar els principals partits, en especial el peronisme, el Pacte de Maig, subscrit província de Tucumán, posa en marxa la segona fase d’una administració que, com va reiterar Milei, intenta reconfigurar profundament aquest país, que té un 55,5% de pobres i afronta una severa recessió.

"Una foto magra", va dir el diari de la capital Ámbito Financiero sobre l’ocorregut a uns 1.250 quilòmetres de la ciutat de Buenos Aires, en el marc del Dia de la Independència. La crida al consens va ser limitada. Només van participar de la cerimònia els expresidents Mauricio Macri i Adolfo Rodríguez Saá. No hi va ser el governador de Buenos Aires, Axel Kicillof, la província més important de l’Argentina, on resideix el 40% del padró electoral. "L’únic pacte que acceptem és el que defensa el federalisme, la indústria, el treball i els recursos nacionals, el que garanteix els drets i el benestar de la gent de Buenos Aires. Això és lluitar avui per la nostra independència: treballar per una pàtria justa, lliure i sobirana on tots puguin construir el seu futur".