La crisi s’enquista a Cuba tres anys després de l’esclat social

La crisi s’enquista a Cuba tres anys després de l’esclat social

EFE

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A tres anys de l’esclat social que va sacsejar Cuba, el Govern evita qualsevol al·lusió directa a aquelles hores inèdites que han deixat la seva marca indeleble a l’illa. Les causes d’aquella protesta continuen latents perquè la deriva econòmica, les apagades i el desencant col·lectiu són la seva font nutrícia. No obstant, el lideratge amb prou feines es limita a posar l’accent en els efectes de la política nord-americana en tots els seus nivells. "Des de fa temps estem alertant els EUA sobre terroristes que operen contra Cuba des de Florida. No obstant, continuen actuant impunement. ¡Això sí que és ser un Estat patrocinador del terrorisme! ¡Evident cinisme imperial!", es va pronunciar el president Miguel Díaz Canel a través del seu compte a la xarxa social X.

Granma, òrgan oficial del Partit Comunista Cubà (PCC), va fer referència a un "engendrament subversiu" que "des de l’alta direcció política nord-americana, s’organitza i promou contra Cuba".

Notícies relacionades

Les causes d’aquell 11 de juliol del 2021 no s’han modificat. Cuba es troba en una altra estació de la seva crisi, al punt que les autoritats parlen de portar a terme una política econòmica de "guerra" després del fracàs de l’anomenat ordenament econòmic que va desembocar el març en la destitució del ministre d’Economia i Planificació, Alejandro Gil, que va passar de ser el timoner del procés a objecte d’una investigació per corrupció.

Centenars dels homes i dones que van sortir als carrers de nombroses ciutats cubanes sota els rigors de l’estiu i l’escassetat compleixen condemnes d’ordre divers. L’ONU reclama l’alliberament de 17 encausats pel delicte de "sedició", entre els quals un ciutadà alemany i un jove amb discapacitat mental. Les protestes posteriors a l’11J no van assolir mai la intensitat del 2021. No obstant, tampoc van desaparèixer de l’espai públic. S’han registrat situacions conflictives a l’Havana, i a les províncies de Santiago, Matanzas i Granma.

Temes:

Govern Cuba